廿幾卅幾歲嘅你,當初點解決定結婚?

239 回覆
58 Like 114 Dislike
你又知無傷害
要搬哂 自己屋企問題
老豆爛飲又爛賭又借錢 包二奶 成日唔做嘢

咪講咗我講幾多都會同佢唔同㗎啦
仲有我係當佢搵3萬 唔係實際
子非魚 係人都知 同一個屋企長大都有唔同經歷啦

我唔係批評佢
係叫佢試吓 諗吓 原來可以唔理原生家庭

你仲喺度子非魚 做乜撚
熄登啦

所有回覆都用呢句:
唔好以為你經歷過嘢就係所有人都會經歷過
好多人過得比你更慘
唔搬晒自己成世嘅問題唔俾討論?
搬完發現自己慘個人先被講嘢?
所以都唔係真係幾愛一個人而拍拖
有時開展一段關係係因為對方想係我身上感受到被寵愛?
而剛好我又可以免費比呢種感覺對方
所以先由對方提出下發展「拍拖」
有同冇 其實冇乜太大分別咁
真 單親 從來唔覺得冇家庭溫暖
原來可以唔理原生家庭
你放低到啫 人哋放唔放低到啊
你咁講係咪要住保良局 再俾老竇強姦同比姑媽性侵
先俾出聲?

你要放大佢嘅痛苦
你可以無限放大添
可能佢老竇雞姦過佢呢
惹埋愛滋 仲借錢推佢出嚟做 所以佢先咁樣呢
算第一個教識咩叫「愛」嘅女仔
第一次發現自己會做好多野去配合佢令佢開心
唔會考慮咁多呢個人有冇咩價值
單純努力想做好任何一樣可以令佢開心嘅野
大概係人生第一次愛與被愛嘅體會
但由青蔥到步入社會分歧越嚟越大唔再行到落去
一切都只係夢一場咁
亦都更加質疑到底乜嘢係感情
點解會存在婚姻
我會覺得上少d 連登
太多人放大幾處悲傷嘅位
跟住終身不溝女咁

兩個人相處一定有唔開心同開心嘅時候
可能你睇到嘅係佢哋鬧交嗰陣 就放大咗
覺得人哋好可笑 原來人地恩愛10日 鬧1日

好似有啲人同渣男一齊都唔分手 有時覺得好可笑
但諗真啲可能唔係 就算佢幾渣 條女都覺得相處好開心
其實咪得囉 接受到就夠
事實點相處外人一定唔知
得啦你唔明就算啦
唔想嘥時間同啲無同理心嘅人溝通
而家香港一萬夠租間2房啦
唔計地點既話
你誤解咗
20-30% 係講
因為愛而結婚佔20-30% 其他原因佔70-80%

如果你話幾愛佢 我估70-80都有嘅

但係咪因為要彌補父母比唔到嘅愛而走去搵另一半結婚
我自己就無呢個需要

唔係因為父母比到愛我 又唔係話完全比唔到
只係覺得係呢個家庭 責任行先
父母養大我 責任
我回應返佢地 都係責任

但不至於需要喺呢一半身上乞求「愛的感覺」
我夠知啦,咪勸緊佢囉 屌
我係同佢講 我就係佢想要嘅雙親家庭
但其實唔會 好似佢幻想中咁美好
佢嘅未來只有佢自己可以決定
唔應該比過去比原生家庭控制住
我過來人 做到 佢都可以試下
佢放唔低咪抵佢一世都比原生家庭鎖住

你就衝出嚟要鬥慘
要慘過佢先俾講嘢
戇撚鳩鳩
因為愛
咪係
越來越多人單親 我有時都諗如果我單親可能仲溫暖
因為關係close咗 你又會更孝順 佢又得返你
正常嚟講關係會好咗
識好多人單親 起碼會一齊2個成日去旅行
其實同父母去旅行係指標 付出 時間 精神 錢
你既世界 無人比到advice 添
子非魚
你知我經歷左咩? 你唔會明架啦
無同理心既人

人生真開心
當你想同對方一齊生活 就搬出去住, 唔結婚梗係可以啦
好似你返一份工唔洗簽約 大家即日通知就可以離開
咁你話有無保障?

我都同感
從來愛 唔關原生屋企事
亦唔會聯想去

但其他原因 70-80 % 都好癲
仲有咩原因結
咁講 唔計山卡啦
你肯住深水埗係有既
冇套
大家都係初戀,其實拍左一陣已經諗結婚,完全諗唔到唔係同佢結會點,佢父母又走左,覺得係時候要早啲承擔佢人生,最後拍左 4年結婚
我個人意向 - 隨意 應該佔15-20%

其他都係

外觀

生活模式
雙方家長
相處方面
等等

觀望返成個結婚都係隨遇而安
想好好守護身邊呢個

性格好大影響
其實都係 結婚 好難純睇愛既
講得出呢番說話嘅你應該仲細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞