廿幾卅幾歲嘅你,當初點解決定結婚?

239 回覆
58 Like 114 Dislike
其實 單親 講無乜愛 唔結 借口黎
係自己再借位放大
我咁 雙親 都無乜愛 老豆當搵3皮 佢自己洗2皮
有時洗淨幾千添 老媽又唔做野
0溝通果隻 好多人雙親都無家庭愛
但我都未到 斷關係 只係心底知佢地點

但我咪又 2x 結左 都結左 近10年 咪又幸福快樂
最緊要 簡岩人 同埋
咪撚再放大自己單親啦 屌 煩過撚
咪撚理屋企人 婚姻係自己既
關佢地撚事咩
25打後 又唔係有錢既一定唔係
即係多數都唔係
香港人 自小就好現實 浪漫結完 同你呀媽住公屋?
又有幾多女肯

好細好細咪會咁囉
事情相對既,平時食好多好野既富家子弟咪好多選擇囉.我地呢d平民煮到埋嚟就食
你還你 人地還人地
人地覺得單親無愛唔結又關你撚事咩
原因?
愛佢就會想結架啦
點解愛一定要結婚?
邊個定?出自何經何典?
況且結左都可以離可以出軌
唔好諗到婚姻咁美好
我還我
你還你
我覺得 單親雙親都可以無愛 再叫佢唔好放大
又關你撚事咩

你講既野 點講都通架
呢度係論壇 就係俾人講意見
醒未

Btw 好多人單親 呀爸/呀媽 對佢仲好過雙親既人啦
遇到岩既人
兩情相悅
大家都叮一聲
一齊左就知呢個人就係你想一齊過一生既人
如果有下一生都想係佢

咁快就結左14年婚了
單親果班 成日幻想到
如果雙親會好恩愛 好幸福 家庭溫暖滿滿
事實上 雙親唔愛都一齊仲撚煩

識人 老豆吸毒 仲要好細個就走左
佢就成日幻想到老豆係度會好好 屋企點點點
理性咁講 有個吸毒老豆 會點
咁講真你自己雙親知鬼咩

係無話一定,但普遍黎講雙親就係會好d
最簡單勞動力都大一倍啦 多d時間陪個仔女先
咁你仲唔離 係你問題
你甘心 一世都同一個會成日懷疑愛唔愛佢既人一齊
你一生真精彩
遇到啱既人 係佢就係佢
你要計 前提 2個都 思愛一世 咁相處喎
上一代 上2代 十對 幾多對做到?

80-90 後 就真係多左時間陪仔女 觀念變左

我就係雙親
咪又係無乜一齊相處既時間

反而見到 幾個fd 單親 仲好關係
特別係母女 好多野都一齊做 仲會一齊行街仔
仔真係食完飯走人
同單親 都可以變左 愛無分簿 更加集中
又知佢慘 仲孝順

唔岩咁局住一齊湊 同 離婚咁湊仔
我覺得點都係離好好多
單純好愛呢個女人冇諗咁多?
你咁諗已經好可怕 好自私啦

比你見多個 幸福美滿啦
晚晚pillow talk 仲會成日攬實佢
朝朝起身都錫一啖佢先
仲會好想快d 見佢

為左生活同佢一齊
我係想 佢開開心心 肥肥白白咁生活
唔係想講單親當頭盔
而係由細到大都冇楷模冇認知
有屋企人但感受唔到何謂家庭果種感覺其實好無助
好似一個冇痛楚神經嘅人體會唔到正常人嘅痛感有唔同程度咁
因為唔清楚何謂愛嘅時候更加理解唔到婚姻係咩一回事咁
而家仲有呢啲人?
就係有咁多負面例子嘅時候
點解仲有咁多人可以因為愛而結婚
明明簽左張紙其實咪一樣咁生活兩個人一齊
好想理解果部分人嘅想法
其實佢都代表咗好多香港男人嘅心態啦
問你想唔想結又無話好想
問你咁係咪即係唔想?咁又唔係唔想
係咪好愛佢?都愛
咁點解又唔結婚,係咪即係唔愛?咁又唔係唔愛

但到頭來做完所有野,都話係因為條女逼/要求
其實下意識都係唔想負責任
總之就不主動不抗拒不負責,得過且過囉
大家處境唔同 唔洗刻意否定

我結婚就純粹另一半希望
我個人亦唔特別抗拒
講愛而結婚我諗我個人都佔20-30%左右
我明無家庭溫暖係點
真係包租婆 同屋住咁
同老豆 一年加埋無20句
老媽好d 但都唔係講乜 有意義嘅嘢
不過 何謂愛 有冇諗過唔洗借鏡屋企
只係想講你成日聯想去單親 你原生屋企係點
你就會放大咗同自我聯想左落去
其實可以,跟住你自己嘅節奏感覺去做
唔係一定要有原本屋企係點先至知咩係愛
你嘅屋企 你嘅未來係你自己定
我而家對我老婆對我屋企人
同我原生屋企直頭兩個世界 掉轉咁濟
我都識人 老公偷食偷佢錢
仲要出面有一個小朋友
知道咗之後佢仲要忍咗兩年先離婚

只可以講你嘅人生係你自己決定 你咁樣都要一齊
一定有你嘅原因 但係婚姻就係你嘅犧牲同成本

或者係你性格導致 事在人為 你可以諗到係兩家人
10幾個人嘅事 為咗佢哋令到你下半世都咁樣落去
你覺得值得就值得
如果係重要,你點會忍到? 俾我就忍唔到
所以人人嘅價值觀都唔同
可能係我睇你唔開心 但你實情上又唔係真係咁唔開心
Good luck
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞