政府同商家佬根本當香港人水魚咁

288 回覆
1289 Like 19 Dislike
香港係租貴唧
其實睇堅尼系數
已經睇得出班權貴不停收割市民
特登出po 就係比大家睇下

係香港唔做奸商真係浪費

幾多蠢人幾咁細心幫商家佬諗點賺錢

商家佬諗屎橋係你袋攞錢

班人唔單止衝去比

仲會負皮出聲嘅人

然後叫點醒你,提你比另一個商家佬劏會爽啲
廉航就係要廉
要諗屎橋屈錢,變到唔廉佢仲有咩生存價值?

商家佬嘅公司都係condom 嚟
佢平就搭
佢捱唔住咪執咗佢下間頂上囉

就算佢個金主輸到針又點
下一個企業家又出嚟喇
佢個邏輯係
去餐廳個遞菜員幫佢手寫落單, 額外服務嚟去比服務費

去超市,收銀幫你埋單,唔洗你用自助機,又係額外服務嚟賺左呀
日本呢樣你outdate咗少少喎,宜家日本都係有樓有高潮喎,尤其買東京地區

呢十年升返曬啦
香港對窮人好

係中產食屎

好在可以淘寶
弱智崇日撚
都唔知你講乜9
稅就我交
幾撚時用過你個公營醫療?
交稅咪比d巧立名目嘅利益輸送項目
埋單一堆我根本用唔到嘅服務同無資格得到嘅所謂保障
仲有一班會咬我嘅門口狗

完全跟唔到你打一埋9唔搭8 red herring
咁撚大堆字又逗號又問號睇過都係d傻閪乜乜隊
你睇返匯率先講十年嚟國民手上揸住嘅錢係不停縮水,所以造成好似啲樓升咁樣,仲有中國移民帶資金入去炒

我哋呢?只係日本泡沫爆破初期山頂位附近,而且美元依家咁高,港元都跟住高,資產一定係走低,而且我哋係冇匯率自由,同日本後期係一樣
香港主要係收間接稅
用賣地間接收稅
間接稅可以 無得揀
有樣嘢叫需求彈性
lm
根本政商鄉黑一齊害死香港
而家連酒樓啲嘢食都係越縮越細,一味話材料貴,無請人,一個人睇二十張枱,乜都要你自己搞!
好撚慘
嘥氣啦 呢度十個有九個都係去兩三次日本就對住個五算打飛機 其他國家佢地撚知咩 淨係識睇物價 又唔知自己人工高人幾多
電子嘢美國平好多
所以係香港只會維持基本生活洗費
中大係歐美嚟講係野雞大學
你講既果啲咪就係呼應緊全民醫保/全靠政府稅金既壞處,你根本控制唔到啲資源點分配,所以寧願自己另外俾錢買啲自己有機會用到既醫保,都好過叫政府加大公共醫療系統,到時只會又加稅又無效果。

2024年喇,你唔係諗住樓上講句「唔同意」,政府就會善用資源? 你仲有期望交多啲稅會有多啲benefit? 醒吓啦on9

至於我講既係全民醫保/全靠政府實施上黎會爆煲既位,唔駛屈我反駁隊。總之就交越少稅越好,反正公共服務都係一pat 屎,你咁信政府會改善公共醫療,你自己交飽佢。
日本翻到身有實力
香港.. 繳哂械啦
不如講下人地啲錢點搵返黎
如果唔係80年代hold貨靠炒賣坐等升值
我地再討論

要呢代人用一世精力
去陪玩已經玩左幾十圈既大富翁遊戲
仲要話公平,人地都未嘈
真係連登邏輯先做到
陰謀黎,唔谷高啲物價,你哋點流向大陸消費救國
背後都係同一個大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞