政府同商家佬根本當香港人水魚咁

286 回覆
1289 Like 19 Dislike
買電車囉
租樓囉
買2手車囉
真 喺嗰個年代乞丐都十蚊廿蚊係咁收錢 月入過萬不是夢 連做保安都可以幾層樓收租 啲仔女個個外國讀書移民 70-80年代香港人人百萬富翁 真係躺平發達財神自動搵上門嘅黃金年代
即刻引左隻出嚟
燶閪學人玩車
醫保舊錢咪一樣投資19 大白象無撚晒,要你加保,無撚分別。
冇記錯日本人工中位數 7算果時係同香港差唔多 宜加5算先覺得低
公屋仔禁止揸車先啦
咁我寧願交間接稅都好過交強徵稅啦 起碼有得揀點洗 弱智仔懶醒
問下班移民撚就知
佢地應該幾慶幸香港只係交地產稅
係又點

屌你老味
窮真是只是你問題
Ching 你竟然咁多負皮
所以話香港做生意真係易賺錢
屯門間閪麵鋪照舊一樣排長龍
算少
其實地稅係必定結果,發達國家最後靠地稅維持社會.最壞結果負資產但都要交地稅
但香港政府係劫窮濟富,唔到最後都唔會收富人稅
其實我覺得日常生活開支都好撚平
得罪講香港物價以稅後人工計平撚到喊

比個參考
多倫多依邊m記80蚊,普通香港50蚊茶記質素要堂食連稅連tips起碼120蚊
普通三文魚壽司一舊可以12蚊港紙
買衫買鞋未連稅個價都貴過香港,然後要比多13%稅
上網平極都200蚊一個月,連打個機又要比多13%稅
地鐵一個站都差不多20蚊
租樓一房平極都13000蚊港紙

然後依邊普遍人稅後都搵唔撚到20k
我間公司director做到50幾歲就退休稅後都只係40幾k
我係香港做左幾年個數都唔止

所以黎香港探親,會瘋狂買野食野
因為d野真係平撚到傻
間接稅係最無恥,任何人都要交
好似中國連增值稅都隱瞞人民
淡化人民交稅後應有權利
好多人話香港野貴只係忽略左香港人工高既事實
之前出過到個post講例如日本,稅後人工中位數只係香港一半多少少
台灣又係咁
咁係唔係買咩都香港半價先
去旅行係唔係因為你係台灣人日本人就賣平一半比你先
香港人根本好彩到on9,周圍都係物質生活水平較低既地方,有d野平香港少少就以為香港好貴
可惜有個中國搞鳩住,如果唔係邊撚個會移民?
你講嘅野有你嘅道理
但係你唔記得咗依度係中國香港
先唔講舊錢會唔會俾人拎走
本身香港已經多廢老,仲要keep住接收一班準老年人口,而家先攪根本係搵後生果班笨(供會嘅人愈黎愈少,用嘅人愈來愈多)
無錢醫就你死你事最公平因為成個行政架構已經爛晒
咁都好啲 幾驚你老竇冇得賭
你等到香港淪落到人工得3-4千一個月時 樓價物價咪平
幸存者偏差又蠢又搵唔到錢就唔會周圍講啦
你咁撚蠢㗎
唔同peach 比? 屌你老母
比負皮果d應該今年之前都未坐過快運
記得用木刀紙叉羹都唔好屌
期待改到去廁所都要逐次計錢
真,記得唔好屌
你知唔知道自己噏乜鳩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞