陳橋喪禮公開劉細良未經同意出版攝影冊,每本賣$300從此避見陳橋

101 回覆
15 Like 37 Dislike
相集文本版權 : 陳橋
相集相片版權 : SCMP
出版發行 : 劉細良

陳橋當年受僱於SCMP,
批相係佢以SCMP記者身份影落,
所以批相係歸報社SCMP 擁有
不過做公開發表 佢可以要掛自己名做credit
所以我之前都講成件事最關鍵都係版權誰屬 有版權先叫鴉雀無聲 冇版權叫無病伸吟
https://youtu.be/0NvKEPRCI0c?

Gordon Poon勁憎劉細良
呢條垃撚圾財演 蒙能招股
你睇返法庭紀錄潘生勝訴

連登真係真理部,共產黨又刪改歷史,cctoy又改歷史
南華早報職員出咗聲明劉細良聯絡佢哋攞版權係聲稱同陳橋慶祝90大壽出書而唔係自己三百蚊一本賣出去

屌你老母講大話呃鳩人仲可以聲大夾惡真係痴撚線

劉細良而家係講大話呃鳩人哋個版權用嚟賺錢呀
南華早報今日咪出咗聲明話劉細良問佢哋攞版權係用嚟慶祝陳橋90大壽出書從來冇提及個謀利囉

時任《南華早報》的內容資源主管,稱劉是以賀陳橋90歲壽辰為名,為他出版書刊,以為僅作為賀禮,故未查證就豁免版權費用,指當時沒考慮有人作商業操作。

時任《南華早報》的內容資源主管,稱劉是以賀陳橋90歲壽辰為名,為他出版書刊,以為僅作為賀禮,故未查證就豁免版權費用,指當時沒考慮有人作商業操作。

陣間南華早報出官方聲明佢就真係好笑

不過班細涼粉都會照幫佢含撚,橫掂佢哋都唔追求真理公義

今日陳橋個女出嚟發表官方聲明已經畀細涼粉話陳橋係共產黨背景幫中僑社做嘢

屌你老母講背景又唔提下佢哋教主細涼係中央政策組紅撚個中僑社啦
咁咪叫南早告佢囉,攞份contract上庭講清講楚就最公平。
你都幾好笑一個喺加拿大一個係香港點樣告
你真係都幾好笑
願聞其詳
聽講之前佢同細良出書個度都好多爭拗,從此屌爆細良。

可惜,當時個城寨個炎黃解毒佢地兩個拍埋幾好笑幾好聽。慢慢城寨就變左細良依家喺度日日solo咁,好幾年再冇睇lu
潘生單case DCCJ4407/18
兩公婆貪錢係事實
但你邊度睇倒潘生最後勝訴 可以俾sauce/link?
應該係settle左
無法庭判,根本唔知邊一邊先係贏果邊
事實歸事實同埋一單還一單
潘生究竟有冇勝訴/單案有冇庭判係客觀事實
明明冇勝訴/判決仲屈9上面巴打改歷史 叫佢去check法庭紀錄

隔離po有另一位巴打quote佢之前9up歷史之後屈人改歷史

陳橋長女反擊劉細良 痛斥劉謊話連篇
https://lih.kg/CjbvKFX
#177 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

大佬你咁大聲指控人改歷史 但原來你係鄭立(平行時空歷史學者)
佢係台柱, 其他節目冇佢出鏡就冇view

咁人哋當時人都話當年自己勝數劉細良敗訴

可能師兄你畀潘東海本人更清楚自己有冇打贏官司啦

主觀啲咁講,劉細良條冚家剷當年如果真係有打贏場官司而家唔會搬出嚟講

平時咁鍾意認屎認屁嘅劉國父咁耐提都唔提佢同潘東海單官司就知乜撚嘢事啦

咁當然你鍾意話當時人講大話明明打書官司然後facebook講大話都得,你咪問佢本人囉

人哋原告話自己贏咗劉細良又會輸多次喎

除非潘生自己講大話
你quote嗰段潘生都冇明確話自己勝訴或敗訴
睇法庭紀錄明明係單案不了了之 (潘生唔似冇錢同冇精力糾纏一單民事官司 你見佢仲咁多年仲咬着兩公婆 點解不了了之我唔想好似涼粉誅心論 合理推斷潘生中途發覺唔夠料告得入 或者發覺傾合約嗰陣自己柒咗)

但你話前面巴打係真理部刪改歷史 然後仲叫人睇返法庭紀錄
咁我咪查判案書檔案庫係冇DCCJ4407/2018 潘東凱v.劉細良
有你攞份判案書/相關判決新聞 我咪自動收聲

兩公婆私下對人涼薄同貪錢係一回事
但事實歸事實 如果兩公婆明明冇俾潘生告得入你格梗屈佢地有
你同嗰啲依家仲話鄧生可能有非禮過兩女嘅人有咩分別?
劉細良團隊涉偽造訪問害人仲拒絕道歉
仆你個街你真係本性難移
又畀人捉到你竄改歷史
哈瑪斯根本就係代表巴勒斯坦
https://lih.kg/kqpzPT
#4 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

Cctoy改歷史
秋意龍都改歷史

樓上又整多一單「潘生勝訴」

巴打好嘢
用事實收撚咗佢皮

留名等睇佢又屈人係國父/牙石打手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞