陳橋喪禮公開劉細良未經同意出版攝影冊,每本賣$300從此避見陳橋

101 回覆
15 Like 37 Dislike
睇撚到勁辛苦
簡簡單單一件版權爭拗係要加咁多矯情做作嘅用字唔知為乜
有做足俾返錢嘅人哋家人就唔洗咁突兀要寫明未獲授權無聲控訴啦嗰陣賣pepe頭套賺錢都好似俾人嘈過
長編大論完 咁即係陳橋先生係咪版權持有人 如果唔係 咁其實仲有乜好講
係咪發動陳橋兵變嗰位?
善良就善良
無良就無良
乜撚柒鳩野叫細良
幾時有賣pepe頭呀 9up唔洗本,同大J果三十萬沙律錢好似五餅二魚無限分裂到日本移民又沙律錢,買樓又沙律錢,日常生活又沙律錢
劉國師最新節目又回應多次,仲要個集係講碰瓷黨 係咪暗串緊fb指控佢個條友係碰瓷黨,share個d就係圍住起哄既人
表面講中國碰瓷黨,其實指桑罵槐
https://www.youtube.com/live/LT-44oh7kUo?si=HrQ615oEPVnNA0-a
人哋喪禮都咁樣寫,又唔見條屎窟佬回應陳橋d屋企人?
陳橋屋企人有出過聲?
黃碌撚及其門徒咪仲更加屎
林輝都動員唔到 自己檢討下
流亡國父要徵用都咁多嗲,撈南早果然就係藍屍
連登狗當年都有份吹捧佢
版權屬SCMP
你睇負評數就知班傻黃仲迷緊佢
個喪禮嘅PowerPoint係陳橋大女兒整
劉細良出本書大大隻字寫住作者係陳橋喎,版權係南早咁點解唔寫作者係南早?寫得人哋個名,但係冇得人哋同意,劉細良人品一絕
你係去過?暫時只係見到陳編劇寫抒情文,無當時人講過野,而陳編劇既創作力量同幻想會嚇人一跳,點知邊part信得過邊part係劇本
在陳橋先生的安息禮拜上 (4/20),大女兒Theresa特意走到臺前拿起麥克峰,說父親為了一件事不快多年,故要為老人家「伸冤」。而這個不快,甚至在現場回顧橋叔人生的PPT中也能看到。

柒夠未
作者同版權持有人一定要同一人?

陳橋當時係SCMP嘅員工
佢工作時影嘅相版權屬於SCMP唔覺得有太大問題

利申:純粹想clarify件事,唔係幫劉
仲未有人貼佢張Gif既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞