一人三套睇過最好睇嘅戲

420 回覆
123 Like 47 Dislike
月黑風高= 辛肖克的救贖
一個係童話,一個係曲線諷刺/反思印度價值觀,其實好唔同。
明天,我要和昨天的妳約會
次次睇都
dead poets society
Mind hunter
the dark knight
去過
同易唔易 好唔同
加上依家有whatsapp zoom
以前得長途電話
about time
華爾街之狼
螢火蟲之墓
Prada 點解可以令你覺得好好睇?
啱毒撚睇
加埋片尾曲真係一絕
N年前睇完喊到pk
而家再睇可能會無咩感覺

類似題材既片而家應該唔少
係嘅
但講interstellar, 諗起Nolan

我覺得Dark Knight 同Memento 都好過interstellar 好多

而Prestige 同Insomnia 都好過Interstellar……

我都驚呀咁多人放哩套喺頭三最好睇電影
第156先有人講東邪西毒
真係好好好好睇

我都覺終極版好少少
但個配樂都係原版陳勳奇正啲
魔戒一部曲
魔戒二部曲
魔戒三部曲
逃學威龍
賭俠
超級學校霸王
唔算架啦

你睇過Michael Haneke 啲戲,發覺無痛失戀同Manchester by the Sea 都叫算有多啲位俾你好開心吓,笑吓

睇完Amour 我痛咗幾日,我咦家諗起都流咗兩滴眼淚
The Piano Teacher 我睇完真係想…..

好少戲咁好睇,但我係唔太敢返睇佢啲戲

因為平時我覺得好睇嘅戲,我係會翻睇再翻睇
例如東邪西毒,dark knight, memento, 月黑高飛,秒速5厘米,無痛失戀, concussion, 西遊記,一個快樂的傳說,生命樹,Insomnia, Contact, Green Miles, 嚦咕歷估新年財,槍火,七俠四義,可可西里……
La La Land…… 希望有一日你唔再覺得呢套戲好睇
大把戲好睇過佢
就快400個post 都未有人講《可可西里》
大家要睇呀

陸川仲有套《南京!南京》都好勁

我強行講三套就話:

東邪西毒
月黑高飛
可可西里
你會唔會太自我中心
Interstellar 係大多數人心目中都好過
Prestige insomnia memento
Insomnia 甚至 係差一截 唔同級數
睇各大評分網 都係贏 除咗dark knight
Top gun 2
旺角黑夜
證人

港產片嚟講
最鍾意呢套
1. Inside out
2. Euroman
3. Nothing off
真係唔知算唔算自我中心?

因為我覺得好唔好,都係憑我自己嘅感覺去判斷

同埋我會用一個標準用嚟量度自己嘅感覺,會唔會重複去睇呢一套電影?

Interstellar我一次都未試過重複去睇,Prestige insomnia memento,呢三套戲我都重複睇過,仲要唔係一兩次
Memento 我諗我睇咗10次都有
Inception
Saving Private Ryan
無間道I(港版原版)

如果要俾三個好睇戲嘅 keywords
呢三套對應嘅就係 Nolan, Tom Hanks, 梁朝偉

中到呢啲Keywords 嘅戲唔會差
Interstellar
Shutter Island
The Others
楚門的世界
無敵破壞王
爆機自由仁
The Clockwork Orange
呢套野第一次係睇唔明
陳木勝呢套野, 故事感唔強, 賣人設
但演唱爭兩皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞