一人三套睇過最好睇嘅戲

420 回覆
123 Like 47 Dislike
Lm
末代皇帝,連鎖蝶變,門徒
Cloud Atlas
末代皇帝 溥儀
花樣年華
無間道
Batman: The Dark Knight
Fight Club
魔戒3
潛行凶間
Coco
細個睇西遊記淨係識笑啲鳩位
直到有次睇返發覺首歌一起就眼濕濕
然後每大幾年睇返都會再多咗共鳴或者明多咗
1. 藍色恐懼
2. 鈴芽之旅
3. Top Gun: Maverick
1.一個快樂的傳說
2.無間道
3.假如我是真的
點解無十戒
機槍教父
1. 英雄片:Batman V Superman Ultimate Cut / Watchmen Director's Cut
2. 日本電影:黑澤明嘅乱
3. 傳記電影:末代皇帝溥儀

3套真係好難揀
仲有Lords Of The Ring, Saving Pirate Ryan, 影武者, Jo Jo Rabit, The Dark Knight, Silence Of The Lambs, Once Upon a Time in the West
原罪犯
Drive my car
Sideways

未必係最好睇
但係對唔同階段嘅我衝擊最大
The Father
春光乍洩
Everything everywhere all at once
阿甘正傳
戰場上的快樂聖誕
catch me if u can
花束般的戀愛
無間道
the raid 2
每個人睇嘅感覺都唔同,只供參考

其實個導演係特登將個節奏放慢,佢參考咗王家衛嘅電影,好似花樣年華一樣。導演想放大東京嘅迷幻感,加強男女主角各自嚟到呢個唔熟悉嘅城市嘅空虛同埋格格不入感覺,而又咁啱遇上對方。導演其實由頭到尾特登,冇拍太多越軌嘅行為。

另外建議如果可以睇埋her ,Her係男導演寫返比迷失東京嘅情書

因為個男導演,係咪失東京嘅前夫,而迷失東京同埋Her,佢哋都係用佢哋嘅婚姻同埋生活去做藍圖而拍出嚟嘅電影 兩套都攞咗奧斯卡~

睇完之後將2套戲對比完可能有唔同嘅感覺
每個人睇嘅感覺都唔同,只供參考

其實個導演係特登將個節奏放慢,佢參考咗王家衛嘅電影,好似花樣年華一樣。導演想放大東京嘅迷幻感,加強男女主角各自嚟到呢個唔熟悉嘅城市嘅空虛同埋格格不入感覺,而又咁啱遇上對方。導演其實由頭到尾特登,冇拍太多越軌嘅行為。

另外建議如果可以睇埋her ,Her係男導演寫返比迷失東京嘅情書

因為個男導演,係咪失東京嘅前夫,而迷失東京同埋Her,佢哋都係用佢哋嘅婚姻同埋生活去做藍圖而拍出嚟嘅電影 兩套都攞咗奧斯卡~

睇完之後將2套戲對比完可能有唔同嘅感覺
應該分開『外語片,華語片,韓國日本...』
你可以每款俾三套
我開呢個po都係想睇吓有冇啲好介紹
或者自己睇過有共鳴嘅戲
92家有囍事
memento
the prestige
1. gattaca
2. 12 angry man
3. tucker & dale vs evil

同樣好鍾意嘅有 little miss sunshine同manchester by the sea
我基本上同意樓主第2部『鋼琴戰曲』
本人鍾意睇二戰片尤其納粹集中營嘅戲
並非支持納粹屠殺猶太人,係啱啱相反
唔知樓主有冇睇過Escape From Sobibor (1987)
貼埋全片youtube同大家分享
https://www.youtube.com/watch?v=rQLQ1DrnvO0
發夢王大歷險雖然影評麻麻但我覺得好好睇
第一齣戲令我一走出戲院就反思自己嘅人生
咁都有負皮D人係咪戇鳩
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞