一手居屋/綠置居/首置盤討論 - 24

926 回覆
1 Like 0 Dislike
朗天 個價錢同御豪山莊一樣價
個人覺得唔太值
間野裝修完已經貴過 御豪山莊好多
清水樓裝修真係好貴
我諗住鋪SPC地板+ikea design算
本身對裝修0要求反而電器想貴買平用
買電器好貴㗎,你試下列晒你而家用緊同將來想加嘅電器出黎,再每樣搵下大概買咩價位,好容易過10萬,如果全爆要計埋馬桶洗手盤之類
普通簡單裝一間470呎20~30萬
之前睇一個節目講日本有個面積接近5000跳尺嘅莊園,三代同堂住喺入面,不過好舊嘅,之後搵人全屋大翻新同埋加固,係有埋紮鐵落石屎,現場有幾個木工即場鬥木,翻新到好靚都係港幣百幾萬,香港裝修真係貴到唔合理,好睇啲都要成1000蚊一呎
屋企裝修,有無人可以分享下各樣最有性價比既電器既係點同幾錢
https://lih.kg/3142425
1. 電視
2. 雙門雪櫃
3. 分體式冷氣 居屋裝到窗口式分體only我aim朗天開放買一部夠
4. 洗衣及乾衣機
5. 吸塵機 (已有)
6. 吸塵機械人
7. 風扇 想買KDK鐵葉
8. 煤氣雙爐頭 唔識煮野可能買電磁爐算
9. 蒸焗爐
10. 抽油煙機
11. 洗碗機
12. 水機/濾水器
13. 其他令生活更好既電器? 已有氣炸鍋+多士爐

之前好粗咁計唔駛10萬搞掂既
(成功)揀到仲有年幾儲錢無難度啦
之後想仲平平地整套KEF hifi
只講吓第3點
如果新屋,現在窗台好似好大吓
你肯定裝唔到?
到時再睇啦 反正裝之前師傅都會上門睇位
另外諗住輕裝廳算(擺傢俬+地板only 唔髹油硬裝)
不過要揀到樓先
無得咁比架wor 日本仔人工中位數都係十零k港紙
百幾萬已經等同香港2百幾3百萬港紙
而且間屋愈大平均裝修尺價會愈平
之前有fd 1000尺村屋重裝都係70萬左右已經搞掂
10萬乜都夠啦 除非你全部都要最靚個d
仲有sofa呢 呢樣反而貴 都要預15-20k
水機點解唔考慮 好正 試完返唔到轉頭
仲有床褥又10k
分體式用明喉都唔係貴,但肉酸
KDK風扇堅正
又無咁誇張,香港都係21000,同埋係匯率問題
咁就要睇下你個節目係幾時既事
我參考呢個post咋

2023年日本收入中位數:HKD$14,000(稅後約$10,000)
https://lih.kg/3675056
呢d我計埋落軟裝ikea唔駛煩
希望家電+軟裝+鋪地板15萬內搞掂
應該下禮拜到白單揀
1. 電視 10-12k
2. 雙門雪櫃 6-8k
3. 分體式冷氣 居屋裝到窗口式分體only我aim朗天開放買一部夠5k?
4. 洗衣及乾衣機6k
5. 吸塵機 (已有)
6. 吸塵機械人 no need
7. 風扇 想買KDK鐵葉幾百得啦
8. 煤氣雙爐頭 唔識煮野可能買電磁爐算 當電磁爐 3-4k
9. 蒸焗爐 2-3k
10. 抽油煙機.3-4k
11. 洗碗機 no need
12. 水機/濾水器 2k
13. 其他令生活更好既電器? 已有氣炸鍋+多士爐
Capsule 咖啡機 1k
Sofa 5-8k
浴室寶 2k
即熱水機2-3k
咁算唔算奢侈?
ikea個d會訓到腰骨痛
根據我既經驗 想提升生活質素最重要既野就係sofa同床褥
其他都係可有可無
香港翻播嘅日本舊片嚟㗎
capsule咪要啦 買部即磨仲好
sofa真係睇人 5-8k應該都係中低配
即熱水機都可能要預多少少
唔緊要我瞓開硬床
去日本瞓APA/東橫都嫌軟典來典去天生賤骨頭
咁就難討論啦 但用返過往咁多年大部分時間都係七算計 其實都唔會爭好多
同埋邊區又唔知 鄉村同東京比又係兩個level價位
你要比都起碼拎東京先可以同香港比較啦
即磨最好啦,不過大部
Sofa豐儉由人,幾萬蚊都有,呢個價係雙人電動梳化最低消費
即熱水機同蒸焗爐如果屋企有位,可以預返大機每樣4千幾
好似大阪京都果邊
咁就難比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞