香港 01 : 中港牌私家車撞學童!斑馬線前無減速 目擊者:女司機唔識廣東話

292 回覆
220 Like 11 Dislike
而家過班馬線
真係唔敢大安旨意唔睇車直接行
條友真係好撚得閒
個個post都特登出偉論搏比人屌
官方教學都係望右,望左,再望右先好行出馬路
個細路確實係有責任睇
因為唔睇衝出馬路,俾人車死嘅會係細路自己

司機係斑馬線雖然理應讓行人
但都唔可以大安旨意司機一定讓
31.行人優先
在斑馬綫上的每一名行人,當在斑馬綫上時,較任何車輛享有優先權;如車輛或其任何部分駛至斑馬綫或在斑馬綫上之前,行人已在該斑馬綫上,則該車輛的司機須讓該行人先行︰
但如在斑馬綫上有一個行人安全島或中央分道帶,則位於行人安全島或中央分道帶每一邊的斑馬綫,須分別視為一條獨立的斑馬綫。

指引同法例都唔識分?

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap374G!zh-Hant-HK@2023-12-22T00:00:00?INDEX_CS=N&xpid=ID_1438403127517_001
31.行人優先
在斑馬綫上的每一名行人,當在斑馬綫上時,較任何車輛享有優先權;如車輛或其任何部分駛至斑馬綫或在斑馬綫上之前,行人已在該斑馬綫上,則該車輛的司機須讓該行人先行︰
但如在斑馬綫上有一個行人安全島或中央分道帶,則位於行人安全島或中央分道帶每一邊的斑馬綫,須分別視為一條獨立的斑馬綫。

指引同法例都未識分學人講跟正

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap374G!zh-Hant-HK@2023-12-22T00:00:00?INDEX_CS=N&xpid=ID_1438403127517_001
宜家人哋就係踏咗,不過波子司機冇諗過停咪收唔切,無論講法例定講指引都係司機錯晒
又黎,睇下個官點屌你呢班柒頭先講

https://legalref.judiciary.hk/lrs/mobile/ju_mbody.jsp?DIS=114777&jlang=tc

32. 就著上訴理由四,上訴人在審訊時提出行人違反運輸署指引的「使用斑馬線」和「過馬路守則」第4點「如有車輛駛近,先讓其駛過,再觀察四周」。裁判官當然有責任考慮指引的有關內容和是否適用於本案,裁判官於裁斷陳述書第12段正確指出「運輸署指引不能凌駕或取替法例,李幼文案 (香港特別行政區訴李幼文 HCMA 301/2017) 指『無論如何,運輸署的講法只具參考價值,不能規限法庭對規則的解釋』。
班馬線呀on9
人哋行出嚟嗰下就等同踩咗出嚟,咁宜家個司機有冇停到?
請問行人係根據邊條法例輸?
喺太古城試過見到隻的士狗dup到全車鞠晒躬
馬討同車cam L都有好多呢啲柒頭不過佢哋都係網上兇狠,現實應該係連車嘅軚盤都未掂過
個學生行出嚟嗰下等同已在斑馬線上,如果唔係架車點解會撞到佢
講到明中港牌,又要spin做香港司機都係咁,普遍化成件事,咩料你自己知啦
你咪唔好望,攞住本基本法沖岀斑馬線囉
人岀鐵皮你岀命
無預停車讓人呢下司機已經輸晒,法例已經寫得好清楚行人係優先,你冇得話人行出嚟唔啱
其實真係有好似你咁諗嘢嘅人用呢啲理由去打官司

22. 就著上訴理由三,答辯人指,上訴人投訴他在3米範圍內將電單車停下來並不容易,原因正是上訴人進入斑馬線控制範圍時仍然沒有減慢車速,這是上訴人咎由自取。上訴人根本沒有足夠的專注和謹慎的態度,因此他並沒有作出充足的準備以應對一個正踏進斑馬線的行人。答辯方陳詞指,裁判官認為上訴人如不可避免要在3米的短距離急剎,謹慎專注的司機必然會加做其他動作,例如扭軚,進一步化解相撞危機,裁判官的觀察實在是無可厚非。

23. 就著上訴理由四,答辯人陳詞指出,裁判官正確指出一位合格的司機絕不會抱持「其車輛尚有3米到達斑馬線,行人要先讓其車輛駛過斑馬線」這觀念。答辯人認為裁判官是恰當地處理上訴人審訊時要求裁判官考慮的運輸署指引中的「使用斑馬線」及「過馬路守則」的相關條文。

30. 就著上訴理由二,上訴人既然知道斑馬線所在的地方周圍高樓大廈林立,其中一旁是太古城商場和多個大型商業大廈,案發時又正值下午六時多的下班時間,人流非常密集,上訴人便應預料到周圍有人群和阻礙物,駕駛電單車接近斑馬線前更加應該謹慎行事。但從裁判官所裁定的事實,上訴人接近斑馬線時,他並沒有減慢車速以準備行人使用斑馬線。本席認為,合格的司機不會抱著上訴人的觀念「本人認為,必須先證明,在本人到達斑馬線前3米之前已有充份的時間給本人留意該行人,而本人卻未留意得到,才能夠用這樣的理據裁決本人。」
黃波行人係優先
有人企係度就要減定速再黃波前停啦
你條命就55波
停唔切即係揸得太快,斑馬線前已經有之字線同黃波燈提醒司機需要預備隨時停車讓行人過馬路
關廣東話咩事?係唔熟悉交通規則亦都冇盡好一個駕駛者嘅責任。
𨳒你老母臭閪,你嚟緊比dc9撞閪死你仲抵,幾球嘢呀

斑馬線同紅綠燈一樣
一個合格嘅司機係冇可能停唔切
停唔切100%係司機責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞