香港 01 : 中港牌私家車撞學童!斑馬線前無減速 目擊者:女司機唔識廣東話

292 回覆
220 Like 11 Dislike
我真係唔明點解咁多人都拎住過馬路指引喺度9up
https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_2_for_pedestrians/pedestrian_lights_/index.html
指引夠話行人綠燈時要等車過曬先過得馬路
如果用返同一個邏輯,有車衝紅燈撞到人佢哋會話啲行人綠燈唔睇車都有責任
痴撚晒線啦,仲有人覺得個學童有責任
中港牌=香港車?神邏輯
第一日上連登?
係踏出左先要停,又一個唔識用斑馬線
因為事實係只要行人未踏出馬路,差佬都唔會落charge 做野
又一個傻鳩 你咪試下喺香港踏出一步先囉 睇下你隻腳要斷幾多次
講法例? 法例夠話入斑馬線要收慢啦
個呂司機有冇收慢呀 柒頭
你老味有冇睇過段片呀
屌你老母01玩各大50大板呀
成班智障連段片都冇睇過,唔知01個結尾怪返個細路轉頭啦
三你老母,個細路過班馬線都已經左右望,你架中港牌完全睬住油門直衝班馬線咋
你有冇睇過段片
知唔知01結尾各打50大板
屈返係個細路「唔小心衝出去」呀

見唔見到個「?」呀
但都冇可以踩油直去啦
咪港版小粉紅
太古城之前唔係成日捉?
冇踏出路面又點會撞到?
留得喺鬼國 死咗都唔知咩事是常識吧
知唔知斑馬線前,d 斜線點解
個個都話要減速,但無人提關鍵既z 線
原來真係咁多人無考過牌
駁嘴隊同五毛玩丁錯對班不分係丁亂咬
真係祝佢地綠燈比車再比人屌
cls冇牌?
條撚樣好出名既blocked user
你啱👍🏻 有source 更有說服力

https://www.stheadline.com/voice-topics/3326856/星島申訴王警方318起全港執法-票控違例司機及行人

攝製隊隨巡邏車到達一個屋苑的斑馬線位置,上址不時見到有司機駛過斑馬線時沒讓途人先行,所以警方亦在這裡加強執法。警員首先在較隱蔽地方,拍攝司機如何違規,接著便在前方攔截車輛發告票。斑馬線不讓行人,可被罰款450元和扣3分,並且有機會被告不小心駕駛。

https://www.hk01.com/突發/715585/一炮三響-直衝大埔斑馬線不讓途人先行-3私家車司機涉危駕被捕

如果行人踏足斑馬線照衝會告危駕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞