旺角樓上酒吧提供水煙服務 女侍應被捕8客收告票

172 回覆
263 Like 11 Dislike
忘記比紅包的後果
咁煩嘅
上大灣區消費囉
可能老細唔知情然後報警
我以為係亮碧思個間添
揾個侍應嚟交數
之前冇人理
尖沙咀 將南海邊勁多間都有賣水煙, 咁多年都無執法
咁啱拉著個女侍應啫 室內禁煙都唔識就抵拉啦
哩啲咪傳說中嘅丁蟹邏輯
免費旅遊運毒嗰啲可唔可以同個官講話見到fd個個運都無事就甩?
違泊俾人炒牌可唔可以話見到周街都違泊就可以做?
用啲咁嘅諗法搵工,應該一世人有一半時間都俾人啦
一部水煙機?係咪電子煙黎?
我諗一定要再次澄清返個概念:唔好溝埋「你事前已經知道一個行為必定違法」,然後你見到其他人做呢個必定違法嘅行為,你就話跟住去做,再問人哋點解我唔得

而家係講緊食水煙,事實上係有啲場所係合法食水煙,有啲場所唔合法食水煙;更甚者有啲場所,竟然係可以閂埋房門食雪茄

作為一個reasonable man also a laymen,唔係專業嘅人士,例如唔係專業嘅牌佬或者技術人士,我唔會清楚乜嘢情況或條件之下,我準備去應徵嘅場所提供食水煙產品服務,係違法

所以,我先至攞一個非常接近嘅情況做比喻,就係你去應徵電腦店舖嘅銷售員,你唔會知道呢個老細有冇賣老鼠貨或者假貨,你只能夠相信呢個老細開得店舖就應該唔會做違法嘅嘢,而你做一個電腦銷售員亦唔係一個違法嘅角色

但如果發生咗舉報,原來呢間店舖個老細成日賣假嘢,執法機關走去拉你,你覺得公平咩?

如果乜都話要完全清楚晒呢間公司、業務、老闆及持牌相關人士等由上至下所有嘢冇違法,我諗你都唔使出嚟打工
大哥唔好咁離地啦
你俾政府嘅法律網站,對一個普通人有乜嘢意義?

我而家淨係叫你解釋以及應用刑事罪行條例及刑事訴訟程序條例每一節,你係咪可以清楚全部處理?
純粹睇下咩係賣得,咩係唔賣得咋喎

點解唔識增值自己? 免費㗎喎,又唔使專員
港女淨係識吃喝玩樂,對自己工作範疇應該要知㗎喎,否則要承擔被捕風險啦
你公司賣侵權物品、膠棉花棒嗰d 犯法
要知㗎喎
千5蚊 問老細拎番?

但要比人拉 好難補嘗
不如直頭禁煙草產品 無謂搞咁多
一次過ban 哂佢
淨係「只能夠相信呢個老細開得店舖就應該唔會做違法嘅嘢」巳經好大問題啦。你老細叫你賣假野你就走去賣?自己賣嘅嘢都唔去了解吓,咁咪抵俾人啦囉。

正常人做一陣子都了解間公司搞緊乜,唔妥咪自己辭工囉。咁多正常做生意嘅公司唔做?
如果想啲水煙收皮 全部場都報比食環就搞掂
捉D腳仔有咩用
蛇頭唔捉永遠都係咁
水煙有牌個咩?
老細都未必喺香港啦 , 現場拉個人先 , 錄完口供再睇吓負責人肯唔肯認頭
睇老細人品啦 , 可能個侍應食曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞