旺角樓上酒吧提供水煙服務 女侍應被捕8客收告票

172 回覆
263 Like 11 Dislike
肯定串過d食環啦
基層唔識法律成日畀人利用
或者年頭set 左KPI
點都要拉一兩間呢d真係唔好彩
唔係講緊間bar, 係講個女侍應
係之前請太多狗, 而家拉鳩曬D人, 無示威

咪要搵D野做 刷下存在感
教唆嘅話應該係要直接叫人吸煙果個先犯法,關老闆咩事,戇鳩
日日po ig
如果咁講,免費旅遊過境運毒嗰啲洗唔洗坐
室內禁煙都唔係第一日啦 係咪啊?
香水

吸完條j有士多啤梨味
老細叫你殺人
阿,

原來做侍應加陣要做埋KEEPER個角色,

出事要食晒個責任,

唔怪之得請唔到人啦, 要做KEEPER人工也太低了吧
食環啊
水煙唔係煙?
突然間畀條冇用幾百年嘅普通法罪行告就可能用到不知者不罪
但刊咗憲已經當係人都知,不知者不罪係不適用,(見:HKSAR v Ho Loy 2016 (19) HKCFAR 110,第42-43段),前設係條法例寫得清晰,但寫得複雜唔代表唔清晰
主動問你食唔食水煙算唔算教唆
買唔緊要,最緊要有冇室內食水煙,室外冇問題
你話個老細俾返錢就梗係必須啦
但而家張告票係俾個員工、票控告員工
咁揸巴士係咪可以撞死人唔使負責
又類比錯誤

揸巴士,巴士司機呢個職業本身就唔會係犯法
而撞死人呢個行為,本身就係犯法,無論你係一個巴士司機,定係揸自己嗰架私家車

所以。你去選擇做巴士司機就唔會係一個犯法嘅行為

兩者既非exclusive亦非inclusive,本身你就唔可以攞住呢兩兩樣嘢一齊嚟講
係!但係佢好似冇係個到返轉左去中環個邊
如果你咁講更加關老細事

個舖頭又係老細持牌,成間鋪由搵舖到裝修到開張到營業,連營業項目賣啲乜嘢,都係老細決定

如果個老細知道牌佬同佢講係可以做啲乜同唔可以做啲乜,佢繼續去進行唔可以做啲乜嘢嘅商業行為,打開個門口大大隻字俾人入嚟食水煙,咁更加佢先係教唆人哋犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞