旺角樓上酒吧提供水煙服務 女侍應被捕8客收告票

172 回覆
263 Like 11 Dislike
啱,你講嘅都啱
做侍應都唔係犯法行為,但係做侍應返工嗰陣做犯法行為(教唆人哋室內吸煙)就會變成合法?根據「返工做犯法嘢唔使負責」嘅邏輯,咁巴士司機撞死人同侍應教唆人室內吸煙有咩分別?
唔知間舖肯唔肯幫個staff找數呢
大把bar有shisha啦
其他bar室內食又唔捉,係玩佢
得罪咗人咋
間鋪係老細、持牌人係老細、一切煙具提供都係老細,清楚知道自己間舖唔可以進行水煙活動,依然打開門口歡迎人行入嚟食煙嘅,都係老細

純粹討論:咁嘅情況下,一個存在響一間水煙店裏面嘅服務生,佢嘅存在即等於教唆人哋室內吸煙=教唆人哋犯法,好難理解及同意

當然,你可以話法例係咁寫咁如果其實乜都係話法律咁寫,就冇任何可以爭拗嘅觀點及討論,任何稍有不依法嘅地方就係絕對嘅犯法

咁CCtoy真係唔好講2019年啲人俾人捉到掉磚、放火,點解你哋仲要支持佢哋、堅持話法律有問題
補充多一點:作為一個明理人,經驗及觀察,就係知道全香港有唔少場所都係有提供水煙服務,而佢哋依然係繼續確實地存在,而冇俾人哋檢控到執笠;同時大家都知道香港地唔少高級場所,裏面竟然閂埋門一間房可以食雪茄,或者響個廳度一路飲酒一路食雪茄

所以,作為一個明理人,反而更加應該相信某啲條件下,係可以出現「室內場所食煙」嘅情況

當你去應徵做一個水煙侍應,你見到持牌人都打開門做生意,主動招聘侍應,你亦都應該真誠地相信呢間舖頭係可以從事呢個行為,無論係技術上定法律上
女侍應提供私伙嘢
拘留24小時 人工逐個鐘計喎 老閪都跟去差館啦
海味舖呃秤都係拉店員
唔通乜都係老細叫就有得免責?

你作為員工了解下使死嘅?
你條女嚟?
呃秤,擺到明係個老細指示員工進行,即係員工都知要呃秤㗎啦,拉埋個員工都好正常

但我唔撚會同意你講到老細打開門口唔使負責打開門口做生意,持牌人係老細、啲貨係老細,老細乜都唔負責,咁做老細咪好着數?做犯法嘢唔會拉到個老細?
室內禁煙 宣傳左唔止10幾廿年
室內食水煙犯法 亦都唔係最近先知
作為一個明理人 反而應該係知道室內食水煙犯法
冇人捉/捉唔到係好彩
捉到斷正亦冇得怨

食客/侍應唔知唔係理由
至於你話侍應真誠相信舖頭賣水煙係冇問題 咁只可以話個staff無知/有僥倖心態搏冇人篤灰/放蛇斷正
個侍應都幾慘 收嗰幾十蚊時薪 做生做死
仲要俾人拉

個老闆就冇事
你要聽清楚,室內食水煙係犯法,但係點樣定義室內、一間舖頭當日點樣攞到牌去符合食水煙嘅規例,呢啲嘢作為一個普通人,係唔會清楚

仲有一個好好嘅例子,你成日見到有啲高級場所,閂埋門可以食雪茄飲紅酒,啲有錢佬都係咁樣去

咁令人更加有理由相信,香港境內係有場所係符合咗某啲條件

咁我去應徵一份工作,我只能夠假設,呢個老細開得呢個場,係符合呢啲條件,我冇咁樣嘅工程技術及見識,去知道呢個場係咪已經符合晒所有條件

即係我走去電腦舖頭打工,我係唔會知道個老細啲貨真定假,客人要乜我就響倉攞啲乜嘢出去
賣粉個d都係啦
唔通真係拉到背後個大老細咩
都係拉d魚毛 制旗
政府真係窮得好緊要
你啱
大把室內bar有賣水煙
大撚把買曬廣告都唔捉
依家先捉得一間
我見有尖沙咀地鋪酒吧成個廣告牌棟喺門口,我都點解會咁明目張膽,定其實有合法方式可以喺酒吧食
好人好姐點會做酒吧
咪理果啲垃圾啦
最好差佬求搵條罪拉哂
冇律師牌都唔好係香港打工
答非所問
文盲都識上連登
夜繽紛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞