內地乘客要求wechat比錢 的士大哥怒屌:呢啲冚家剷落到香港好似大L晒咁!

348 回覆
2491 Like 21 Dislike
你真係唔識架喎
操你媽的香港不能隨處撒尿 真他媽的自以為文明
1. 唔用法定貨幣俾錢同你攞外幣俾錢係一樣,商戶ok就得,唔ok就唔得。
2. #253 係反問,我意思係話,司機要求收法定貨幣而你唔肯比法定貨幣,即係唔比錢。
3.
根據香港法例第210章《盜竊罪條例》第18C條(不付款而離去):

(1) 除第(3)款另有規定外,任何人明知須為任何已供應的貨品或已提供的服務即場付款,或明知被預期須為該等貨品或服務即場付款,而不誠實地離去,並無如所須般或被預期般付款,意圖逃避支付應付的款項,即屬犯罪,循公訴程序定罪後,可處監禁3年。

(2) 就本條而言,“即場付款”(payment on the spot)包括在收取已予施工或提供服務的貨品時的付款。

(3) 凡貨品的供應或服務的提供是違法的,或提供服務所須付款是不能夠依法追討的,則第(1)款概不適用。

所須或被預期般付款
咩叫所須?咩叫被預期?人地收現金唔收wechat你硬要比wechat係咪所須?你上車前無同人地講比wechat,到左先講,係咪被預期?
1. 外幣係你自己幻想出來,文章從來冇話比外幣,是否同意?

2. 金管局咪話咗無規定law, 仲係到講,唔好成日諗住複雜化啲嘢掩飾之前啲錯嘢啦

3. 意圖逃避。唔好成日睇啲唔睇啲。
算啦。我費事再拗,你係要justify d nonsense唔需要拉埋我。你可以試下攞住個wechat支付寶去搭的士,最好係搭到站先講,睇下報警係你錯定司機錯。你縱可以大大聲話我無意圖逃避俾錢,係你唔收。
外幣係類比,不過你要扭曲我說話隨便你。
金管局講既野你要點理解我決定唔到,不過我可以話比你知你既理解係錯既。
係咁多,唔洗再覆我了。
通常啲人講唔過嘅反應
取消港幣呀,笨
你敢打賭一萬,我去跟返文章形容既成件事去試,如果無犯刑事,你係咪可以比一萬我
成件事就係避稅一開通微支商家碼=收硬稅
宜家唔拗呀,打真軍,唔好縮啦
有冇Live...
對方宜家鳩縮
一單還一單, 避稅同收wechat 無直接關聯, 無錯容易係wechat 計數, 咁謎表都得
我憎dc9,但今次係dc9岩
美國佬比AE,日本仔 比JCB, 唔知DC9 吊唔吊
Dc9去小額錢債審裁處度慢慢追
人地都返左大陸
用幾隻字就叫撐
個的士佬都真係short,明知而家9成都係遊客生意,都唔撚識做生意,仲係度cash only
我極懷疑dc9係港獨份子
交稅喇,我係要你少粒魚蛋呀吹咩
We柒芝麻寶都搭唔到機鐵架,

又係港毒???
大陸直情將咪錶強制連接政府pos機timDC lo想避稅都唔得
佢黎呢度, 正常情況下佢啲時間貴過你, 你車佢上差館, 點睇都係佢唔著數
唔抵得人哋收開現金冇收入痕跡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞