內地乘客要求wechat比錢 的士大哥怒屌:呢啲冚家剷落到香港好似大L晒咁!

348 回覆
2491 Like 21 Dislike
比支付寶人民幣係香港唔係法定貨幣
唔屬於合法履行支付義務
人地肯收係一回事
但人地拒收係道理
但他說,這只是情況不理想,此舉仍不違法

唔好睇啲唔睇啲啦
正如你唔可以去美國屈人收港紙
去日本屈人收美金
人地肯收係一回事
人地唔肯收你硬要當比左錢係你唔啱
第一,人哋講緊WeChat
第二,WeChat 係可以港幣結算
第三,唔係道理唔道理,宜家係講緊有冇犯法
鬧內地人又講粗口
「仍不違法」係你唔收現金不違法
唔係個客比現金違法
個客既支付責任佢係無講到
你搞清楚先
冇人話比人民幣,師兄有妄想症?
我無wechat我無戶口係咪就收唔到你錢?
你可唔可以唔好無理取鬧?
我哋宜家講緊香港,美國同日本點樣小弟唔係好識,唔緊亂講
你講緊咩?唔好離題。宜家講緊對方有冇犯法,唔係講緊有冇戶口。同埋成件事講敢payment method. 同currency 冇關係。
國安法拉司機啦
我冇話比現金違法,師兄成日有妄想症。對方冇拒絕履行支付責任,無犯法
只係雙方協商不成
1 如果個乘客未上車已經話要比wechat,司機接受。乘客落車比wechat,乘客就無犯法。
2 如果個乘客搭到落車先話要比wechat,司機拒絕,乘客硬係要比wechat,乘客就係犯法搭霸王車。
3 如果個乘客搭到落車先話要比現金,司機拒絕,乘客落車比現金,乘客就無犯法。
4 如果個乘客未上車已經話要比現金,司機拒絕,乘客落車硬係要比現金,乘客就係犯法搭霸王車。
明未?
你條税局pr仲多嗲啦
所以咪話你錯
咪錶加100
同埋第四點係咪同你#253個post 有矛盾?
意思係
無事先協定之下拒收現金,商戶係不受法律保障。商戶唔係犯法,不過客人試圖支付現金失敗後就無法律上既支付義務。
税局pr全面進場
有咩矛盾?
司機而家肯收現金窩,係個客唔肯比現金,邊度係case 4?
你case 4,係指司機唔肯收現金,點解宜家有肯收現金。

我好亂
會唔會有朝一日,DC9話唔收現金八達通要收wechat
d case係講不同支付媒介係不同情況下既待遇。而家個司機肯收現金,個客淨係肯比wechat,即係唔關case 3 case 4 事,因為個兩個都係司機拒收現金既情況。而家就要睇佢係case 1(不過被拒絕所以無交易到)定 case 2,即係個大陸婆係上車前就話要比wechat然後比拒絕就屌個司機(無事發生),定搭到目的地先發爛渣話要比wechat(大陸婆犯法)。
稅局一查佢就仆街
除非你話wechat要比多20%
首先,你係咪同意同外幣無關,唔好再on99啦,支付方法同currency 要識分呀。

第二,#253你有話搭的士可以唔比錢?咁我唔知你係咪反問啦,同我討論左一陣你又話左case 3搭的士有啲情況係可以唔比錢。#253你又話唔比法定貨幣即係唔比錢,咁大家討論完後又出左第四點就算比法定貨幣都係叫唔比錢。所以我真係好亂

第三,我只係想講只要對方有意履行支付義務,就唔叫搭霸王車。知唔知霸王車用邊條例呀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞