內地乘客要求wechat比錢 的士大哥怒屌:呢啲冚家剷落到香港好似大L晒咁!

348 回覆
2491 Like 21 Dislike
啲撚樣真是有樣睇
你真係傻撚咗

屯元天越來越多司機裝支那寶
一定係
點都的士狗錯
2024連呢啲主流電子支付都唔支援
等住淘汰啦
根本的士狗喺2024年仲存在就係一個錯誤
去旅行完全唔撚做research
以為度度都同大陸一樣
冇左港幣,中國點換美金
都話二等公民,你仲以為係一等姐
顧客永遠是對的
你上咗車先,落車先問佢呀嘛
餐廳話唔收現金
你夾硬話要比現金
係咪即係唔俾錢?
咪變外勞囉
國安法
要立法禁止唔收WeChat
現金係法定貨幣
你比現金佢唔收的確唔係你唔俾錢
就算報警上庭都係你啱佢錯
建議Ching 做下資料搜集先
dc9 傷害國人感情
支持立法的士強制加裝電子支付
最起碼contactless / 八達通 / wechat / alipay
國際都會搭的士仲要睇自己夠唔夠散紙真係笑話
用電子支付又多咗人搭
又可以監管司機報稅
驚你唔識,幫你做埋research la

https://money.udn.com/money/amp/story/5603/7385653
即係點?唔比錢都啱?
睇左你講個篇新聞啦,金管局話唔收現金係商業決定呀嘛,但問題你報警拉人要有罪名,而你要告人食霸王餐搭霸王車首先係證明對方拒絕履行支付義務。但問題係對方願意支付港幣現金,而法定貨幣寫明「憑票即付」,法律上視作有效履行支付義務,所以你要報警拉人都唔會受理,而事實上亦無人因為比現金商戶唔收而比拘捕過。
實際上就係你可以事前拒絕對方提出用現金既交易要求,不過就唔可以交易途中話對方唔肯俾錢。換句話講你可以交易發生前事先拒絕用現金交易既要求,但唔可以係提供服務之後拒絕對方用現金支付既要求。
同時間係香港法例日久失修先咁多法律爭議,大陸度度都收支付寶微信支付,但係法例係寫明唔收人民幣現金係犯法,至於點執行係另一回事。歐盟都有類似法例,美國一d州都有,而英國就無。
報導同時引述大律師陸偉雄說,雖然港幣是法定貨幣,但商戶拒收現金並不違法。

他表示,如果餐廳不接受現金付款,應該在店鋪張貼告示,或是在顧客下單前告知,雙方就有了「協商」;如果顧客用餐後才被告知不收現金,不屬於「雙方協商」。

你可以睇睇我#296個reply
無協商下拒收法定貨幣係不受法律保障
你第一段都講左啦,宜家個乘客都冇拒絕履行支付義務
你有試圖用合法途徑履行支付義務
係對方拒絕你既支付
所以你無錯

簡單講就係對方唔肯收你錢
要請你食免費飯
你唔比錢點會係你錯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞