銀行 Banking Career 討論區 (21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
HSBC SM 有冇過10
咩post
坡人仲仆街過大陸狗
邊間
Ibd 仲有生意?
Team lead / head 幾錢人工
應該冇 聽到我間行有d IBD 人收到一個星期bonus
不過佢地base 應該就有番咁上下既
冇cut? 一堆券商逼人放無薪假
有cut la, 不過上年炒左一波後,感覺今年好似stable 番d

如果想入 ocbc,我唔會反對嘅,因為聽 agent講,係少數俾得起錢嘅銀行。之不過,入到嚟要睇係泊中邊一個碼頭囉,唔好運入咗個唔得寵嘅 team,你點叻都好,上位都係慢(仲要睇住班「愛將」明明無乜表現都升得快過火箭)。

喺ocbc,識凑老細同老細個老細大於一切。
你有辦法得寵嘅,唔識做 doc、唔識見客、唔識傾 terms都可以上team head 。
點解合市可以咁差
點解個市可以咁差
認同你後面果堆野,聽過泊到某幾個男老細,比佢抽下水除時快過火箭

你問緊啲咩先
工作文化
同我情況一樣,就快一個月 ,個status都係咁樣寫之前有Ching 答咗我 ,應該好大機會係冇機
幾百人in緊,後生仔咁無耐性

之後仲要bg check,等2-3個月先onboard好正常啦

政府工由in到onboard 要成年啦都,hsbc 啲效率同半政府部門無分別
但係我連電話都無收過 有啲人一個禮拜就收到電話 我email問咗H R,但都冇覆 所以唯有當fail先
港G 真係垃圾至極
如果第二時冇野撈,寧願轉行都唔會入返港G
Toxic environment
In完就算,唔洗等,in下份,你永遠唔知hr做野既準則,呢啲大型recruitment 都分左好多個hr負責,有陣時都真係睇你好唔好彩,遇著個連登仔心態番工既+放大假,你個offer分分鐘由有變無都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞