銀行 Banking Career 討論區 (21)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
Rm仲有冇前景
Yes
巴打14,15萬既係咩department?
我做pb, 諗緊係條街可以叫到幾多錢
想問渣打做完valued behaviours assessment 會唔會有email講passed or failed? 唔該晒
有冇人知boc BO 如果最近嗰𨍭升職係咪7月會知?
係咪6月底出糧就知升職加幾多%?
唔係IBD VP都幾難140-150K
IBD VP 應該唔止?
佢地Asso 都差唔多呢個價
想問各位師兄HSBC Teller位難唔難入

如果想入行除左由Teller由底做起 仲有咩渠道

驚連in都無得in

利申:自己無Business底 同埋HD仔Grad
想問有冇HSBC Ching知道band5,6,7嘅BO個salary range分別係幾多
唔難入 問題係你係咪真係想入
好闊,知黎無意思,但唔會低過market
想入呀 但唔知Teller位再做上去要幾耐 自己係望RM位 想知道有啲咩要求 唔該師兄有時間的話可以講多少少
Teller 好等人用,BM成日都會問有冇frd想入黎做teller 除非你個人本身好kam,9成9都入到。呢啲entry 位無乜要求,見工時正正常常就可以

如果你有心係呢行發展,建議考齊牌直接in UB仔,唔好晒時間由teller升上去,in果陣就話1年內升到,但teller咁缺人,management到時唔會想放你走,識好多人2-3年都升唔到
唔該晒師兄咁詳細咁解決小弟 自己都有開始溫緊保險牌 想問埋UB位係咪保險牌就夠 自己本身想由Teller開始半工讀同考住牌咁上 咁可以有得快啲上到去緊係好啦
認真唔難入 因為長期缺人 不過你要預左都難頂 好多野要記 做到無停手 如果想升既話就盡快考哂啲牌升ub 照道理黎講就半年有個review 就再同你line man講你想升 不過升唔升真係好睇你line man點決定
利申:都係大貓teller 不過準備遞信
好似卷1/2/3就夠?唔肯定
做teller升上去一定慢過你就咁in UB直入
知唔知如果升band有冇話通常加幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞