其實 曹操 劉邦 贏啲咩?

90 回覆
1 Like 15 Dislike
其實係贏夠長命

如果條友好似袁紹打完場仗就死,佢已經俾後世佢垃圾

調返轉如果袁紹長命些少,曹操都只係公孫瓚之流
袁紹實力唔弱

佢喺二世祖入面稱得上歷史top10
御人之術 絕對係一門學問,可以吸引到四方有能之宜心甘命抵咁為自己效忠服務,唔止蕭何韓信張良,就連最危難關頭紀信都願意為佢而死令劉邦甩身 你就知有幾勁
你呢句可以套用係所有歷史人物身上
如果劉備係諸葛亮出山前死左, 咁佢就係陶謙之流
如果司馬懿係高平陵兵變之前死左 佢就係俾皇室欺壓既忠臣
如果李世民係玄武門之前死左, 佢一定係歷史上出名既奸臣

BTW 曹操打完官渡再嬴埋倉亭 軍事上已經完勝袁紹
就算假設倉亭後2邊一齊死 後世多數會FF曹操仲在生會唔會吞併到華北, 並唔會覺得袁貂仲可以南下
我只係覺得後世對袁紹既評價有失公允

「吾劍未嘗不利」「大丈夫當前鬥死,反逃垣牆間邪?」

講得出呢幾句既人,唔應該俾後人講到on9仔咁
成王敗寇姐 未到on9既
只不過官渡+倉亭 由意氣風發 俾人打到PTSD
好難唔俾後世人笑
班後人廢先係問題
又唔確立世子
之後三個仔連埋個外甥
分左自己塊大餅
劉邦軍事能力喺當時排第三,僅次於項韓
劉邦呢個人係市井之徒
但係佢最叻就係
結交叻過自己既朋友
然後又可以令到叻人為佢賣命

相反
項羽實力超班
但容不下叻過自己既人為自己做事
身邊得一個范亞父
但都死埋
跟佢既人唔係一開始就跟佢打天下既 就係棄楚投漢 點解講到咁出奇
有冇諗過袁紹除咗3個仔之外冇曬親族用,佢連高幹都迫住用

反而曹操啲親族,曹魏八健將個個都獨當一面
佢家族標準士族大家,「門生故吏滿天下」 , 應該根本唔打算派自己人上戰場冒險, 可能袁家自己多數族人係鄴城養尊處優 做緊冷氣軍師
亂世仲養乜鳩尊
大家搵條命出黎搏㗎

有個講法係當初袁家啲人大部分都俾董卓收曬皮,包括揸fit人袁隗
所以董卓先話「但殺二袁天下定矣」

同埋袁家收皮後,全族都被曹操處死,妻女全部變奴隸
大大個汝南袁氏唔會唔知輸家既後果掛
原因係汝南袁氏係曹操地盤,你好難要袁紹親戚放棄曬家鄉嘅土地財富去同袁紹打天下
所以袁紹手下先用冀州士人而唔係袁氏人
如果袁氏族人真係支持袁紹應該大量仕官袁紹先岩
比如孫氏,曹氏,夏候氏乃至東晉嘅王氏,謝氏咁樣先岩
邊有可能唔出黎做官
汝南袁氏只係影響力不如前啫,冇滅族既
應該話魏晉好少會將世家士族滅族,又唔係個個都侯景
服唔服,從來都唔係只睇能力,係睇魅力。項羽喺亂世生性殘忍加又玩返分封制就預咗又俾人反多次。
其實佢D仔之後同曹操打都有來有往 並唔係廢, 只係袁紹自己係繼承人問題上玩死自己

如果袁紹嬴官渡, 佢D仔咪代替左曹操宗將係史書既位置 都係果句 成王敗寇姐
講真張郃唔投降,官渡兩邊鬥到尾都未知輸贏。但又咁講,曹操個邊嘅人事處理好過袁紹先有得返cup
講真你係張郃你知道咁樣俾人中傷 而你又真係攻唔入 你敢唔敢返去
係,所以袁紹係輸自己,唔似曹操柒咁多次都冇屈d下屬
贏在夠奸
克定禍亂曰武
根本係迫佢反
唔只韓信,只要唔姓劉
一概揾個藉口削藩
其實係咪因為楚漢驕雄嘅形象
先會令香港人覺得劉邦廢
你單睇魏晉時期嘅人對劉邦評價都好高
石勒仲要話對佢只可以做臣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞