其實 曹操 劉邦 贏啲咩?

90 回覆
1 Like 15 Dislike
有冇人好熟歷史 答到我?
點解咁多人 跟佢 服佢?勁又唔唔最勁
勁又唔唔最勁

好奇想問樓主覺得三國時期群雄割據嗰陣 有咩人勁過曹操
演義既曹操就算計晒全個中國歷史咁多人都應該係排頭果班,有頭十都唔出奇,演義仲已經係貶曹為主
等待時機 養精束銳
關鍵時刻 放手一搏
挾天子令諸侯 出師在乎合理性
並無選擇自立 或 另立 都係關鍵

重點:京城見唔對路 逃難返鄉下 鄉下有資本
古代做到KOL
所以 覺我資本係關鍵?
因為 講勇武 佢唔係最勇武
講謀 佢唔係最有謀略
唔明點解咁多人 跟佢 又服佢
我都覺得係 , 但返到現今 仲得?
曹操放棄九品中正制,招攬人才做官既標準只睇才能,唔睇品德
吸引咗好多冇舉孝廉既人投靠佢
佢有眼光,迎天子,同期既袁紹冇迎
佢好彩,堂兄弟+夏候家好多打得之人
佢老豆好有錢,就算曹操冇咩點拎,就咁講老豆名都人人識佢
家族人力+資本 其實同期 江東 都有 呢啲 配置
曹操任人唯才無岩 但九品中正係陳群喺曹丕年代制定
漢代行察舉制 談唔上係一個客觀既選拔人才既制度
九品中正制既缺陷去到西晉先開始浮現
錯 魏武有謀略

識用人 會打仗

廟號作武 絕對當之無愧

但係如果本身唔係官宦世家 有班底 有族群 有人脈 無升得咁快

好大機會好似劉備咁顛沛流離

論由草根飛爬至登極 能屈能伸 劉備最强韌

但面對自己數倍人才 兵員 勢力 官渡大戰係曹操最大考驗 佢完美達成

袁紹袁術 出身遠比曹操好 結果又點?
事實上曹操用人好睇關係
掌兵嘅係諸曹夏候
掌政嘅係潁川世族
都係支持曹操自己嘅世家大族
曹操強過劉備嘅其中一個原因就係佢手下有一直支持自己嘅強大世族
武皇帝係謚號
廟號係太祖
曹操算係比較任人唯才 但九品中正係陳群喺曹丕年代制定
漢代行察舉制 談唔上係一個客觀既選拔人才既制度
九品中正制既缺陷去到西晉先開始浮現
劉邦 又點睇? 一直都唔明 點解又係咁多勁人跟佢?
雖然 韓信 最後都 係反佢
其實好多都唔知曹操係有家底
雖然唔係富甲一方 但變賣家產都夠養軍隊
隔離個青山靖王就真係靠撻朵呃飯食
咁做領袖就從來唔係要最勁果個既
踢波職業聯賽都唔係一定搵最好波果個做隊長喇。

另,韓信有無反佢,我好保留。
無家底,邊個無喇喇會跟條矮仔搵食
巴打 覺得係咩 精神領袖 有咩因素? 綜合實力
踢波個隊長無實權 三煞位俾人打J用
閒時寒暄問暖 比賽帶頭出場同球證傾吓計
真係好波都未必有興趣想做 不過有時隊波要搵個有話題性代表性嘅人做先搵班星去做 其實係人都知佢地只係掛名 諗都諗到美斯做隊長會唔會send message俾大家改咗時間練波之類丫
但劉邦係做皇帝 有話語權 拉隊軍隊去送死都唔會有人阻止到
兩回事來你竟然拉埋來做例子

韓信有無反都係要除 呢刻唔反難保之後唔反 反起上來又無人係佢個lvl
佢又唔肯退都註定佢必死
認同,但唯獨是係條時間線…..
九品中正制係陳群提出,曹操後期開始行駛,至曹丕時開始正式執行,所以唔存在放棄九品中正制。
係人性定東亞人會咁諗野呢?覺得要搵個勁人/叻人領導大家睇美國近代果d傳記,管理學同領導學完全唔係咁。

你鐘唔鐘意布殊都好,佢講過1個笑話好正,佢返母校畢業典禮講:恭喜攞A既同學,因為你地有美好前程。同時亦恭喜攞C既同學,因為你地可以做總統。(笑自己當年攞C)

雖然佢係有家底,但大把有家底而比佢聰明既人,點解最後係佢跑出?

另,韓信果段,非常同意。
條友係醒目嘅,自黃巾之亂開始呃飲呃食,試過失敗走佬,但每次都死好命有人收留佢,咁多年來儲到一定嘅資本。三顧草廬以誠意打動諸葛亮?根本亮哥晨早就睇中佢
袁術袁紹真係好on9 咁都輸到 如果兩兄弟合作應該無後面三國既事
利申:唔熟歷史
精神領袖,講到好似死左咁

現實好難好似打機咁俾能力,現實上高分低能既人亦唔少。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞