其實 曹操 劉邦 贏啲咩?

90 回覆
1 Like 15 Dislike
亞洲思想就係做得領袖個個一定係人中龍
從來個思想都係咁塑造出來
你俾人睇唔到你特別之處無人會服無人聽你講

至於你講布殊個段只有西方國家先行得通
因為佢地係提倡分權而唔主張有一個人可以獨行獨斷 總統只係一個安撫同聚合每一個團體繼而達成一個統一大方向 而唔係一人之力制定方向 所以布殊唔係叻但可以係總統 佢唔一定要有無人能及嘅個人能力 但佢一定有個人之處可以促進各方溝通
所以拜登老人痴呆都做得總統 因為佢主要個功用根本唔係make decision
所謂貴族順風順水有皇帝照跟足法律就無問題姐
亂世邊夠曹操呢種有資本又貼地嘅人來 佢根本善用人性已經夠玩死個班養專處優嘅貴族 貴族有好多規限限死咗自己 但亂世邊個仲同你講規矩 有飯開就得
曹操佢本身唔算有身份有地位 本身唔怕做醜做得肉酸 佢可以同你鬥爛乜下三濫手段都出盡 袁紹一錫身就輸硬
論實力董卓
論家族袁紹
論個人孫堅
曹操 同 劉邦 贏運氣
幾次都死唔去真係一種實力
後十年,陳涉等起兵,良亦聚少年百餘人。景駒自立為楚假王,在留。良欲往從之,道還沛公。沛公將數千人,略地下邳西,遂屬焉。沛公拜良為廄將。良數以太公兵法說沛公,沛公善之,常用其策。良為他人者,皆不省。良曰:「沛公殆天授。」故遂從之,不去見景駒。

張良都話劉邦係天生就係帝王之才
一個好領袖能夠做到從善如流本身就好難,再加上劉邦本身能力就出眾
兩個都咁大名氣 各有領地 兵權

重點在於 袁紹庶出 論血統 袁術族中地位更高

但論聲望能力 袁術被比下去 故此從來無考慮過同袁紹聯手
反而想反手

直到自立失敗 走投無路先向袁紹求救

可惜為時已晚

致官渡袁紹無法上下夾擊曹操
劉邦贏在用人得宜 張良 陳平 蕭何 韓信
如果唔能夠好好發揮佢哋長處 諗住戰場上出奇招 面對項羽 死梗

都係嗰句 做到能屈能伸 陰招用盡 自己唔夠實力就養精蓄銳
做大事要睇長遠
袁紹過繼左袁成之後事實上已經變成嫡子
得人心;曹操用人最出名,晤理出身同德行,能者居之
講家底人脈
佢老豆官至太尉

講才幹學識
曹操都係一流

至於點解成功
唔多唔少都要多謝姓袁嘅柒頭皮
其實曹操同劉邦係兩種人黎放埋一齊講有d怪
袁紹其實唔廢
史料記載以曹魏方評價為主
所以踩嘅多

但從履歷睇
少時廣結豪門,廣納下仕:
建立勢力範圍,罷脫庶子命運

引何進誅殺宦官:
利用作為大將軍嘅何進(外戚)
同宦官之間嘅對立
為自己創造上流機會

聯軍反董:
時年袁紹僅為勃海太守(冀州一郡)
而當年冀州牧韓馥亦為盟軍一員
袁紹一躍而成盟主
顯示號召力同審時度勢嘅能力

一統河北:
從一郡之主
到用計奪韓馥冀州
再到以冀州為據
一統 青 並 幽 三州
時年一統河北四州

官渡一敗雖然係柒啲
但佢嘅對手係曹操
曹操可以話係iq eq雙高
先可以走到果一步
而呢一仗亦係曹魏最有可能滅頂嘅一仗
即使係後來大敗嘅赤壁
亦都冇辦法對曹魏刨根

單睇cv唔可以話袁紹柒
如果佢生於現代
完全有能力成為大公司老細
可惜佢嘅對手係曹操

能夠係亂世跑出嘅人
當然要有運
但能力都唔可能係低
凡夫俗子能夠係軍中混個一官半職
得到一個大富大貴已經好叻

袁紹唔柒 只係曹操更強
你同曹操都幾frd
好了解佢咁
但佢一定有個人之處可以促進各方溝通
總統只係一個安撫同聚合每一個團體繼而達成一個統一大方向 而唔係一人之力制定方向 所以布殊唔係叻但可以係總統

我好認同 , 發現 領袖 係方方面都討好到,或者 同每一方都 交流到,其實即係果一代嘅多數,主流意識,
反而你行得太前唔work
我有諗過 如果唔係 劉邦 帶隊
係韓信 帶 張良 陳平 蕭何 又得唔得?
或者佢地其中 一個人帶
點睇
應該係放棄察舉制
韓信曾經雄踞一方 同項羽形成三足鼎立之勢

手下都有勸謀反

但佢無 呢個唔係單純能力問題 係心態

愛老闆 又要勤工獎 又要高高在上

做到一人之下 萬人之上 唔係唔得

除非樓上嗰個係自己傀儡

韓信無能力 亦無心機 去統領各方强者 平定天下

始終都係老奸巨劉邦夠能耐 玩到項羽 張良 彭越 英布 囤囤轉
你仲要考慮埋豐沛人嘅鄉里特性
陳平張良韓信依d外鄉人
豐沛功臣識你老鼠
講得好好 後世開上帝視覺先會覺得佢柒 我諗99.9%連登仔(包括我)去到亂世應該都只係馬前卒
其實套落宜家 就算出身豪門大富大貴 後世都只會當係地方士族 又有幾多人可以喺歷史留名
假假地叫 四世三公
董卓西涼軍閥只可以割據
根本管理唔到中央政府
袁家係四世三公 但袁紹個人冇明顯領先嘅政治能力
況且後面d三公用錢都買到 曹嵩夠係
孫堅直頭山賊mode 管咩國家
曹操都唔係最有謀略
兵書都寫到呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞