信報專欄:全城觀望長實安達臣道項目 市場正猜測會否出現「4位數字」震撼價

144 回覆
107 Like 6 Dislike
咁係啲人蠢姐
資本主義 大食細 巧取豪奪
總之寫衰你地呢班習近平眼中釘任務完成
On9仔
8500係補地價俾政府
班人仲將市區當係揀樓重要標準, 明顯個腦未update 好似揀學校咁 band 1 , 2 ,3 咁去分,樓就 港島 九龍 新界去分好壞 ,方便個腦運作。

你買層居屋 咁大決定 係咪要唔了解下附近私樓咩價先, 政府居屋定價面價係咪合理 地平 ? 係先才得出手,買居屋買到貴過出面私樓買來托柒咩,所以點解 今次 啟德屯門清得咁快, 計返條數 以補完地價計仲平過 附近私樓 幾十% 呢啲咪有水位囉 。

而安達臣根本冇一個私樓嘅參考價 ,因為附近嘅安峯一伙都賣唔撚出 ,咁你就要着燈諗諗啦仲似住 安達臣係市區就鳩買 , 頭先睇返啲數據 ,最貴啲單位賣到近8300一呎 , 補完計近12000一呎, 你咪睇吓長實今次會開幾多錢一尺囉, 我當長實開11000( 吹到開9000又誇張咗啲) 成班買安達臣居屋嘅人 ,即刻蝕到入 肉,私樓平過居屋。

居屋個定價 係計補完價後仲平過附近私樓 20%以上先叫正常價(因為私樓包裝裝修家電 可自由買賣租賃),今次安達臣好明顯冇私樓價參照物 ,政府分分鐘拎咗觀塘凱滙 做定價標準,先搞到個面價咁撚貴
傻閪
補地價係俾政府㗎
唔係地鐵落袋
檯底價 你話俾50億港鐵又得
100億又得 仲未計要淨利潤分成25%俾港鐵
而家蝕錢賣 係咪港鐵要補貼番長實輸錢既25%先
人之道 損不足而補有餘
今次是長實首度於黃竹坑站「插旗」,該發展項目首兩期已於去年批出,市場人士估計,第三期市值約225.88億至361.41億元,每方呎樓面地價約1.5萬至2.4萬元。
萊坊高級董事及估價及諮詢主管林浩文表示,是次為李澤鉅於今年5月正式接掌長實主席後首幅投得的地皮,反映長實對香港和本地樓市有信心,而該集團近年貨如輪轉售出大量單位,亦是時候補充土儲,估計黃竹坑站第三期將以綜合式豪宅發展,單位包括中小型、大型和特色戶。
現時鄰近黃竹坑站的屋苑如金寶花園和深灣9號等,近月二手成交呎價約1.8萬至逾4萬元,普縉集團企業發展部總監(估值及物業管理)張聖典估計,黃竹坑站第三期日後建成的住宅單位,開售呎價可達4.5萬元。

你知唔咩叫固定定分红
地鐵補貼
如果咁著數俾,成哥一定$1賣比自己再等地鐵賠錢
乜福田好平租咩唔信班支才通係嚟香港做嘢
咁你話個盤蝕錢啊嘛 咪唔洗分紅囉
人地講到明號稱 你就話人信
考dse未
建議超哥學內地咁整個指導價,不能賣低過指導價
居屋七折定價,如果市價$9000,咁要補$2700,但你本身俾左$7000,即補完變$9700,仲貴過漏水長實樓
固定分紅係計賣樓收益
即係賣10要分2.5俾地鐵
半山區仲唔係賣點?
房署呢個定價 都擺明係拎觀塘市區啲私樓黎做基礎, 7千幾蚊如果正常市區都冇問題, 好似黎緊長沙灣綠置居果個咁

將安達臣當市區樓定價根本就有問題
你知唔知咩叫分紅
經營利益有利潤先有得分
就算佢拎觀塘都冇咩新樓參考,應該係拎2022年-2023年觀塘凱滙, 藍田 koko hell 個批樓個價打折 大佬人地個陣賣緊16000-18000 你拎黎打折做基準 個價唔貴就有鬼如果佢賣5000一呎呢d合理價 你估安達臣 清唔晒咩 , 部份人個腦未update ,但大部份香港人精甩尾,5000仲屌得過,7300 唔撚屌啦
<¥9999
居屋用料好d 定係誠哥用料好d?
學到嘢
一號九龍山頂,趙世曾出品
佢自己
特衰政府,同埋人口統計部門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞