信報專欄:全城觀望長實安達臣道項目 市場正猜測會否出現「4位數字」震撼價

144 回覆
107 Like 6 Dislike
地價成本16000-24000
總成本點先可以低過22000?
居屋嘅定價機制好粗糙
主要係分市區、新市鎮、郊區咁樣
安達臣佢係當做市區嚟定價,東涌就當係新市鎮
買家用腳投票,結果好明顯
安達臣真係垃圾到
咁補地價係唔係補返二千?大家有著數姐
唔係咁計 補埋實過9000
嗰個閪位居屋賣緊7000幾? 清水樓黎喎

買佢既人到底係愛定係責任?同價買天水圍 膠胡山莊 唔撚好 即買即住 ,私樓 業權完整又唔使咩補地價啲閪嘢

都幾肯定,就算樓市升返21年高位 ,買呢個位嘅樓艇硬 ,接近係全港閪中之霸。
咁咪因為買居屋班人都好粗糙 , 好似仲係生村野夫 政府同你講呢度係市區 就覺得係喎係喎 市區一定係貴D 照買啦。
老電老細咪又係信報老細
地價8500 另外淨利潤分成25%俾港鐵
邊個話俾你知16000-24000
無人逼佢哋個喎
你試下入居屋群講

班撚樣係咁圍9你

大部份都係啲垃圾盲毛,乜柒都唔識
又話一定要新樓又剩

不過入息過唔到壓測果班就真係要買居屋做9按
係4位數就值
吹大d
4位數字先係正常價
發展商透露此項目每方呎成本達2.8萬元 成本咁高係真唔係呀 賺少左吹下水?
長實主席李澤鉅接棒後,即投得地皮。日前截標的黃竹坑站3期項目,屬於整個黃竹坑站上蓋之中唯一擁有商場的部分,加上可建樓面達150萬平方呎,景觀亦較之前批出的第1、第2期理想,故此補地價金額高達129.71億元,每平方呎樓面補地價約8,614元,成為歷來最高補地價的鐵路項目。港鐵昨日公布,項目由長實擊敗另外4組財團奪得。

港鐵近兩年批出3個黃竹坑站項目,當中去年3月及11月批出的第1及2期項目,市傳每平方呎樓面地價約1.7萬至1.9萬元。由於是次第3期項目雖然景觀較佳,但考慮到總投資額龐大、缺少中資競爭等因素,估計地價將相若。以樓面近100萬平方呎計,連同補地價在內的總地價金額料170億至210億元,連同建築成本,總投資或達250億元以上。以住宅樓面計算,每平方呎樓面投資額約2.5萬元。

繼續供樓囉可以點
咩都關人地事
人地拎住支槍叫你買樓同股?
自己貪婪就話人
$7000
9000都唔買
住個頭個fd話落觀塘都要半個鐘起
另外一個fd住粉嶺仲快過佢到觀塘
唔使計補地價?
9999一個單位
任務 商人邊個唔係賺錢
咪就係補地價8500俾港鐵囉
本身塊地就係港鐵
打曬地基 上面一起就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞