[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (219)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Lm
只要兩個中場workrate夠就得,胡銘完全踢唔到安蛇個陣
如果胡力威中間冇翻過巴基躝坦,半途出家嘅潘沛軒唔會爭得贏佢

講到尾係冇人用先夾硬將啲學藝未精嘅U23調上大港腳姐
https://news.mingpao.com/pns/體育/article/20240420/s00015/1713545341015/

接手倉卒難覓土炮 重用森巴幫解兵荒

【明報專訊】大埔今季開操只有20名球員,曾遇球員不足難題。適逢港超放寬外援註冊無上限,李志堅顧及接手時本地球員選擇有限,先後簽入6名巴西籍外援,連同陣中原有3人組成「堅巴軍」。堅sir透露受班費所限,「森巴兵」普遍待遇難說理想,個別球員單論薪金甚至比本地球員更低,感激眾將接受條件並「幫到手」。

比迪高3個月識廣東話 「大師兄」利馬助同鄉適應

曾征戰巴甲及外流德國的比迪高,今年1月經盧卡斯介紹加盟大埔,至今各賽事9仗入7球。這名30歲中場來港3個月迅速融入球隊,懂得說「你好」、「再見」等廣東話詞語,甚至用純正口音說出4字粗口,學習中文進度比英文理想。他在盧卡斯翻譯下受訪,稱一直渴望到亞洲尋求機會,因此欣然來港挑戰,「很享受在香港的生活,是過去未曾體會的感覺,希望能在這裏多留幾年」。他又感謝盧卡斯和堅sir協助適應,提及後者與隊中森巴兵保持緊密溝通,讓眾人在港超賽場如魚得水。

至於2011年底已初來港落班的中場利馬,則是大埔森巴幫的「大師兄」,按照堅sir心水名單協助揀蟀及游說加盟,場內場外均全力協助同鄉後輩,「新外援抵港後,會教導他們如何利用交通工具穿梭各處。我們9人之中,每場正選最多只有6人,所以我會不時激勵他們,確保不會有人不能上陣而感到氣餒」。

上季已加盟的中堅加比爾今季接過隊長重任,認為球隊在堅sir帶領下變得更強,「他有勝利精神,場內到場外都有能力令球隊比上季不同,令我們目標更遠大」。
未見到亞洲even日本有條件打inverted fb
理文又一次禍港

嗰陣中鋒本身都唔夠人
借個籃球場用下囉
大埔巴西外援平過本地兵呢下好癲
請工人姐姐咁解
大埔 vs 傑志
4.20 3.80 1.65
+0.75 1.95 1.85
3球 1.83 1.98
有錢李志堅
無錢都係李志堅
都話咗無錢㗎啦
清覺得係球員定教練問題

我覺得人數多咗就係多咗 應該點都有啲幫助
杜仔會唔會變保頓名宿one man club
流浪都搵唔到🤣🤣因爲佢可能仲低
太大範圍要cover
利馬有無興趣做晒10隊波嘅生意
揀蟀
有冇傑童緊張到食唔落自助早餐?
小埔今日目標係咩?
這名30歲中場來港3個月迅速融入球隊,懂得說「你好」、「再見」等廣東話詞語,甚至用純正口音說出4字粗口,學習中文進度比英文理想。

唔好講笑 佢講屌你老母勁流利
利馬(尼馬)入藉未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞