澳門特首賀一誠終於明白,千錯萬錯當時樓價炒得太高

150 回覆
381 Like 19 Dislike
我大部份朋友最窮嗰個都搵5萬幾
誰叫香港好多人靠炒樓搵咗幾十年錢
可能係 80 年代尾開始覺得個市升升升就乜都掂
咁好你可以去深圳生活番工架
你試下香港得8千蚊,然後平租,你用個腦諗下抵唔抵
你連出去日本玩都難,真係呢度賺呢度洗
全球最難負擔城市第一名,仲有秒殺第二位,有撚資格話抵咩有問題嘅嘢係都要同差啲嘅城市做對比,然後凸顯你嘅弱智?

弱智仔Blocked
我講緊大陸果d
再難負擔 普通人出糧都買得兩部iphone15

你去大陸去台灣買到???
而且有200萬狗屎垃圾住公屋你唔講??
交2000蚊租爽住國際金融中心市區
你去倫敦拎2000蚊租夠唔夠租個車位瞓???
香港都覺得過高,唔怪之得你要搬深圳出嚟講

兩公婆都搵月入中位數加埋都4萬都租到正常樓,除非要1萬蚊筆直想租天比高咁就真係幫你唔到啦,你搬去肇慶都未必有啦

咁多盤都仲話供應不足?依家多數賣唔晒喎,樓淡最興就係話供過於求

再者,計下出租回報厘數都知深圳個樓市有問題啦,勞動人口月入,租金回報無一樣可以支持個樓價
其實深圳樓市無問題 因為大陸定期存款低

工商银行:截止到2024年1月3日,根据工商银行官网最新数据,工商银行定期存款挂牌利率最新为:3个月百分之1.15、6个月百分之1.35、一年期百分之1.45、二年期百分之1.65、三年期百分之1.95、五年期百分之2。
咁買樓放租回報呢?講緊幾百萬樓都收唔到1萬蚊租已經好低啦
總之一句講晒:香港咩都唔好
講緊平均1.1%收租回報 但係賺升值賺通脹嘛
大家意識都知道擺銀行賺定期利息 用過去廿年計
連三和大神都會餓死完全跑輸通脹 買樓買黃金先係主流
人地澳門人諗嘢真係正常過香港班垃圾
累退稅喺香港不知幾成功 買唔到樓=你廢咋
樓價唔高,地價唔高點養得起香港開支
淨係睇財赤個數字就知,賣唔到地即刻現形
果陣做野 個師父話呢附近有20幾個單位都係某個高官買黎收租,咁你話點會想忽樓跌
之後你人工同稅率都同上面睇齊 得唔得先
澳門都話靠賭
香港唔靠炒樓賣地仲有咩做
香港俾屍生害死
可以自信啲 肯定難買過香港 人工低 利率高好多 仲要睇樓驗樓成本高香港勁多 因為太多古惑嘢 可以成個社區啲賣家聯同AA一齊做假象水啲買家
咁係你唔了解中國個制度同文化 租咁平因為係租樓係無撚用先會咁平 因為中國啲女拍拖都要睇你房產證 你租樓係媾唔到女 亦結唔到婚 然後生仔佢個學區係睇你層樓買係邊 如果唔係點解個個都硬住頭皮買
波叔:大佬, 我手上好多貨
政府都支持炒樓
香港都包大陸外勞住宿
香港人唔包咋嘛
真澳門人個個收埋本葡國護照

隨時走人啦
即係比說話何厚鏵聽啦

唔關我事架係當年啲人搞出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞