我宣佈環保撚而家係全民公敵

310 回覆
2162 Like 106 Dislike
其實紙餐盒要劈樹先整到 有幾環保
自備餐具點都要用水洗
用水好環保咩?
洗完變污水 污水對地球好好咩?
其實做乜都唔環保
咁點解唔用膠就對地球係好?
其實唔食唔用就最環保
所以啲環保撚每小一個人
就係對地球最好亦係最環保嘅方法
所有環保團體成員死全家
建議影相放去佢地FB或者其他平台比佢地睇
已準備一大堆膠即棄餐具
屌撚死我呀笨
死環保撚
用過一次紙匙羹食飯,食1/3已經斷撚左
屌你老母反正無下一代,環保關我撚事
自己爽就得啦 理得身邊人係點 最好自己死之前用晒所有資源 死咗之後地球即刻爆炸都唔關我哋事
我都淘咗幾百枝
屌你老母 日日開大冷氣打邊爐 食肥牛
用手嗱黎食有乜問題?食完洗手就得,成日係度大驚小怪,食壽司🍣 都用手嗱啦,品嘗薯片你用刀叉?腿通咪等凍左,再倒落口食羅
決心做一個自私既人 都幾無敵
係連登多呢啲賤種垃圾姐
完美展示中國人自私既心態
小市民慳埋一個月都唔夠物流用芒膠包一板貨
極之擾民政策
我覺得政府應該勇於承認自己嘅錯誤,嗰陣時候通過呢個方案係判斷錯誤。唔好再推行依條法例[
12 FACTS ABOUT PLASTIC POLLUTION
1. Only 9% of all plastic produced is recycled
2. A whopping 2 million plastic bags are used every minute worldwide
3. Single-use plastics are illegal in some parts of the world
4. Every minute of every day a truckload of plastic is dumped into the ocean
5. 73% of beach litter worldwide is plastic
6. One million plastic bottles are bought every minute
7. There could be more plastic than fish in the ocean by 2050
Up to 95% of plastic polluting oceans is 8.carried by 10 rivers
9. 99% of seabirds will be eating plastic by 2050
10. The average person eats 70,000 microplastics each year
11. The average time that a plastic bag is used is just 12 minutes
12. Over the past 50 years, world plastic production has doubled
https://givingcompass.org/article/10-facts-about-plastic-pollution-you-absolutely-need-to-know

https://www.steelystraws.com/sustainability/whats-so-bad-about-plastic-straws/#:~:text=Massive%20Ocean%20Pollution&text=Instead%2C%20it%20photo%2Ddegrades%20with,plastic%20dust%2C%20attracting%20more%20debris.

本人立場,不是環保撚,十分同意香港搞環保係多9餘,但就算政府搞得衰,係咪代表一定要做個自私既人? 唔係白就一定係黑?
簡單自備餐具真係咁難做到先?
我哋唔好分化
對准政權啦
係佢推啲on9 政策出嚟
到底啲環保撚有咩作為

諗埋啲野戇鳩鳩,9成都係做啲既唔治標又唔治本既野

唔開冷氣 用紙餐具 水人捐錢種樹 去海灘執下垃圾

呢啲生活模式停留緊係200年前,你話大家募資去研發啲實際既solution都叫實際啲,條氣都順啲。同班仆街講左多句又上升到道德層面,又咩留比下一代,又咩地球乜乜春春。屌你咩,而家係講緊你地啲Sol.唔撚work之餘,仲阻礙緊我既生活呀屌你老母,訓醒未?用個死人腦諗下都知唔work啦,on撚鳩
B仔 買咁多嚟做乜 重用再重用嘛
環保撚都係自私嘅一種人
你都on9 擔心自己地方未來嗰啲會犯國安法
好似迫9你快快口,喺佢謝皮之前好飲哂
是但啦, d 無諗住有下一代既毒kam 撚都一定反環保。
唔係環唔環保問題,係可行性問題。難唔難同你個社會配套有關,你話到到有個乾淨地方洗餐具就話啫,下下食完入啲屎屎尿尿都係既公廁一啲都唔衛生。唔洗既話,早午晚三餐咪要帶三套?再講就係坐寫字樓Office都叫有固定洗手間,番地盤,運輸,又點洗。就算當你係商場,一個人洗一套餐具至快都一分鐘啦,男廁都算。平時女廁已經排到出門口,放飯時間再要應付你去洗餐具既人,一定會擠擁。
呢d野一d成效都無,扮撚曬野
還掂都係帶 帶三套囉
用完返屋企洗
聽落好似好麻煩

其實同你帶手機一樣
返屋企先叉電囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞