[又係國泰]起飛前40分鐘收櫃枱停止 Check in 坑天龍人。

277 回覆
39 Like 773 Dislike
最近先奶完類似既野
預得2個鐘係杜拜轉機
去杜拜個程Delay左一個鐘,仲要睇漏左係要由T2去T3上機,一個係跑道北面,一個係跑道南面,直接知收左皮
又係分開兩張機票黎買,都知道冇得傾,唯有同航空公司買過張機票
咁香港人講國泰做例子好正常

google完直掛 大部份都支那就台灣公司先係官網用呢個字
香港航空用既 但呢間都係中資底

不如你舉下例子啦
最撚憎見到乜撚嘢「我司」,間公司你㗎?
唔一定 就算唔同alliance 只要航空公司之間有agreement 就可以check through唔使拎行李
你司仲黑人憎
李斯我淨係識哩個…
delay 2個鐘
其實強制清關都唔影響check through

例如美國要強制清關,但check through 到的話係可以攞行李後直接放上另一條transit belt.

唔使再排隊寄行李
佢哋啲中文隻隻字我都識睇 串埋一齊就唔明
仲有咩擺渡車 你寫返捷運或者電動列車仲易明
做咩唔坐高鐵蝕到仆街
認真,有時同一間airlines既佢重緊張過你
最近係KMJ-TPE/TPE-HKG
官方比2個半鐘時間轉機
係KMJ check-in個陣已經知第一程機會遲1粒鐘
即刻行李貼哂priority,上機前地勤比埋心口貼紙
然後去到TPE,原來有另一班NRT都遲到
佢都肯等多半粒鐘比NRT班人上埋機先走 (個班機係TPE-HKG尾班機,理論上去到HKG唔會有機再駁)

又試過SQ經典既75分鐘SIN轉機大法
有次ADL返SIN遲左45分鐘
機長落左地都開埋咪講d connected flights係邊個gate教埋轉左定轉右,比d客一落機就即刻跟牌狗衝
瑞士航空轉國泰,同一張機票,瑞士航空delay
瑞士航空搵左架車響跑道直接車我去國泰架機度
寫信畀李家超哭訴啊嘛咁樣可能會解決到件事
黎緊我都要挑戰呢個
不過我呢個就冇乜好擔心,本身delay機會都唔大
而且同航+一本,CX你自己點都搞掂比我
55分鐘幾癲喎
擺渡車應該係指穿梭巴士/列車?
又po小紅書啲假文
拉加block
吓?
擺渡車 即香港閘口搭巴士上飛機果架巴士
嗰架車喺香港應該冇特別稱呼
就咁叫巴士
真係當“全世界都是中國的”,
所以認為飛法國同飛國内航班係一樣嘅?
佢哋post啲相好多時鳩放
望落就真係似挑戰極限…

不過SIN-HKG比4hr 15min本身都好有水份
運氣好既隨時未夠12點已經落到機
40分鐘已經上機,
如果香港要響關機門前,過到入境同海關,再去到gate,近乎無可能
check in喎唔係上機
抵死啦弱智牆國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞