調查反映近七成港女唔打算結婚生仔

232 回覆
376 Like 16 Dislike
都話我支持男人做家庭主夫
唔係主流係因為而家一份糧根本養唔到一頭家 不論男女都好難做到 所以咪話要一齊承擔經濟責任同一齊做家務煮飯 你到底唔明啲咩
7成人唔願嫁地球男人
我都話有第三種選擇
大把女人有能力養埋老公,不過俾你依種人搞到唔敢做
引入黑人俾港女屌到佢地做返女人啦
靠其餘三成去生多D囉!有乜好擔心
香港版既女權咪就係披住女權皮既男權分子
首席男權 又講到女人價值就係生仔
18 22 大學都未畢業 除左中學俾人搞大肚果啲 有咩人做到
乜你老母老婆同個女 唔係港女咩?
原來你老母老婆二奶同女都係大陸閪⋯⋯唔怪之得
D女只係肉便器, 只有同佬出精就夠, 無必要結婚啦.......
Karen 唔打算結婚
karen
男人其實都係
但又想有西屌勁垃圾
好多女話唔生仔,但好多都意外懷孕
根本生理上女人黎m開始就係最佳中出年紀
不過現代女性冇可能咁做
人口下降係已發展地方必然嘅結局
大家唔好覺得結婚=生仔

識好多人結完婚冇生仔
亦都有人生左仔冇結婚
一樣生活得好好
其實現代多數都係兩個都返工,兩個分家務同湊仔
不過女仔生育果排又係辛苦既,Recovery期間男人做多d係合理
搵錢女其實要明自己優質就係有錢
當然如果佢覺得自己單身更好我絕對支持,個人選擇黎
但如果佢係想搵伴,咁就要了解自己長處
男人就係咁膚淺☕️
講真,如果堆政府想維持到世代更新(每一對生兩個),以下三樣最少要做到其中之一
1)令個國家人工夠高物價夠低,一個人full time work或者兩個人part time work加埋夠養一個大人加兩個細路
2)提供近乎免費既childcare,令兩公婆都可以出去做野

我暫時見唔到有一個國家做得到
所有發達國家幾十年來,工資物價比都係不斷下降
Childcare全部貴到仆街,or根本cover唔曬工時
結果得返一係有錢都唔怕果班,一係不負責任果班生
根本唔關處唔處事
不論男同女都唔想對方high body count
low protein low animal fat

唔早衰就真係超人嚟
如果有得合法借肚生bb(受精卵屬於原本夫妻)
咁係咪多啲人願意生
的確係 如果另一半好濫或者叫過雞我都會介意
不過呢個唔係重點
呢個年代正常後生
都唔會諗住廿幾歲結婚生仔啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞