調查反映近七成港女唔打算結婚生仔

232 回覆
376 Like 16 Dislike
留返個大自然比有錢人既下一代
你有錢得黎鍾意咁玩,又鍾意唔結婚其實都無問題
你可以真正玩得起女人嘅都實力豐厚,講緊六位數包月
唔係500蚊撳鐘仔果啲

依家講緊導致呢個7成原因嘅
嘅越嚟越多連照顧一家大細都無能力又要面子嘅廢男人
熊貓咁唔扑嘢
窮人唔生仔 邊有人服侍有錢人
生個仔搞到荷爾蒙失調 甩頭髮 正常都唔想生 同樣35樣 冇生過仔同生過仔嘅樣可以差好遠
真係好懷念女人無得讀書唔俾做好工嘅日子
多d男人可以馬住條女就可以要佢地生
依家無呢支歌仔唱
根本女人就唔應該有人權
女人應該做男人嘅附屬品先會肯生
講得好
女人只可以乞男人d錢
根本失衡曬
搵錢女想要搵錢男
搵錢男想要靚女
無人要無錢男
亦有好多搵錢女單身到老
連登仔又話唔要港女
港女又話唔結婚生仔
聽落大家利益一致
點解連登仔仲要鬼煞咁嘈係咪冇人埋你哋單好嬲好嬲
有咩問題?你香港間屋有冇多間房比個仔?
所有港女都應該俾男人中出即飛
二百幾個正評wor
港女想結婚「比人屌到牛肺想搵人埋單」
港女唔想結婚「收兵好過嫁人」

女人=原罪
唔結婚: 條女很清楚收兵好過嫁人
結婚:死港女搵人埋單
你吸引到啲女咪做
又冇人阻止你
鍵盤戰士淨係ff,日日上網屌臭雞都係冇女㗎啦
希望你唔係網上兇狠做就就碌撚
連鐘仔都唔敢撳,叫雞錢都畀唔起
又有冇一半咁多

https://www.censtatd.gov.hk/tc/EIndexbySubject.html?scode=180&pcode=D5600629

睇表2A
按婚姻狀況、年齡組別及性別劃分的15歲及以上陸上非住院人口(不包括外籍家庭傭工)

呢度係2022年數據(2023太簡陋),70後介乎43-52歲,我地睇40-44、45-49、50-54呢3組年齡(混入小量60後尾同80後頭)

從未結婚
285.7千人

已婚
1143.6千人

幾舊水一餐飯都比唔起
買嘢飲又唔願比 何況養家
無本事溝咩女 自己都搞唔掂
男女意見一致 幾好呀
雅利安香港斯坦 so halal mode
07年3月都市日報讀者來信,當年得唔少掌聲

女性在找伴侶還是飯票?

閱罷3月1日方穎君的來信,本人想到每逢有「香港女多男少,女性擇偶要求過高,令大量男性北上求偶,本港女性難以出嫁」的報道時,總換來「現代女性又叻又本事,賺錢能力高,對伴侶有要求亦無可厚非,而且經濟獨立,不一定要依靠男人才可生活,選擇單身不婚亦很正常」之類回響。

社會男女平等,女性擔任高薪厚職日多,在不可同性結婚下,女性上嫁機會減少,實屬正常。但香港女性又要平等又要傳統,職場上,自己要比男人強,強不過,就歸咎性別歧視、女性是弱勢社群;情場上,就要男人比自己強,強不過,就大罵男人質素差,不能滿足「現代女性合理擇偶要求」,陷入自相矛盾的窠臼。

每有批評香港女性擇偶要求過高,總有反駁指這些擇偶要求是如何合理與無可厚非,男人達不到標就是自身質素低,不能帶給女性幸福和保護。例如女性月入數萬,要求男人月入數萬是「合理」,因為不想「相差太遠」,更不想被「窮鬼」男伴拖累;女性月入數千,甚至無收入,要求男人月入數萬也是「合理」,因為自己已經窮,搵個男人又係窮便一齊挨苦,因為愛得你就有責任照顧你一世。

但當男人也同時提出擇偶要求,往往會換來:你鍾意女仔性格定係條件?/你真係真心鍾意個女仔就唔會計較條件/女人係要黎錫/女性無須為滿足男性既無理要求而做任何事(例如美容、瘦身、學烹飪)。女方又會收到閨中密友的進言:男人愛既應該是你個人/如你符合唔到要求就不愛你,咁既男人只係愛條件,也唔值得你去愛……諸如之類,難道對伴侶有要求,是女性專利嗎?

最令我費解的是為何「女性經濟獨立,不一定要靠男人才可生活」會與「女性選擇單身不嫁人亦是很正常」掛勾?是否意味女性之所以結婚,並不是因為深愛對方、認定對方是終身伴侶,而只是在無獨立經濟能力下,找個長期飯票?
關咩事

係因為港女30幾歲人先走黎生仔又咁啱撞正人類第一個斷崖式衰老check point先搞成咁

你睇下十八廿二既妹豬生完仲係容光煥發,冇甩頭髮,自動修身,條腰仲係22吋
生出嚟咪又係人礦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞