Baby Reindeer netflix

126 回覆
40 Like 28 Dislike

有無人一路睇,一路覺得好似樣
好多神展開 呆撚左
第4集開始爆
套野唔錯,內心戲好到位,用心睇的話都幾驚驚,但自從覺得似馬田後,成套戲另一個層次!
呢套少人講 但我覺得好好睇
兩日睇哂七集
我一日睇哂,好想知最後點樣
變成stalker
睇到第二集
覺得有啲嘢都係男主角自己攞嚟
睇完search 返
原來係男主角真人真事
呢套堅高質

陪住男主一齊面對自己內心

完全係意外驚喜之作

最後果集尾5-10分鐘係超戲虐位
一次過睇晒七集
發現係主角兼編劇自己嘅真人真事,後座力更勁
睇返資料,原來佢仲有份寫Sex Education,唔知入面又有幾多野係借鏡自己經歷

最後
如果可以同返Teri一齊就好,佢值得知道真相

男主角做既行為真係睇到炆
就算第四集既事都justify唔到佢既行為
只可以用蠢嚟形容
知道個女人係跟蹤狂仲坐過監都accept fb fd request
就已經炆啦
屌 睇黎你唔理解「斯德哥爾摩症」

做人咪撚咁blame the victims啦
最後仲
返去搵個強姦犯r撈

呢part都有啲炆
以為佢係上去問返真相
或者要佢道歉
點知竟然聽到有錢就應承同人一齊做編劇
我諗呢part
其實有少少就係講左真實情況
受害人往往未勇敢到可以咁直接面對到施暴者

主角心入面嬲(睇返啲劇本嘅comment)
覺得你係利用左我對成名嘅單純,所以先走去搵個阿叔覆桌
但係一去到條友面前,又跌返入嗰個「其實成件事可能係一場誤會/一個夢」嘅恐懼同幻覺(所以先又再loop一次佢哋喺Edinburgh嘅routine)

今次個結局終於唔同咗(條仆街話畀dream job佢)
佢反射動作就應承左,因為咁就可以推翻佢嘅記憶入面,佢喺個阿叔到浪費人生,最後一事無成仲被人搞嘅不堪
人哋畀job佢,帶佢上位,所有發生過嘅事就「值得」啦
某程度上好似佢之前周圍搵人約炮,諗住件事發生多100次,變成常態就可以當唔係一件特別事
想呃自己,justify成件事嘅合理性一樣

但係佢一落到樓下就喊,我覺得係佢發現原來最後都係呃唔到自己接受
最尾個集最尾個場戲
成個故 好CLS
好難想像男主經歷咗幾多
不過真係算netflix 近期最好睇
睇到後尾知點解!
幾好睇, 有D受害者真係會自責, 走唔返出嚟跟住一直沉淪
stalker都做到好真實
服左男女主角D演技...
尤其男主角, 佢出櫃個段我真係有一刻懷疑個演員係咪親身經歷過
Personal life
Gadd identifies as bisexual.[24] He is an ambassador for We Are Survivors, a UK charity dedicated to helping male survivors of sexual abuse.[25]

原來係真
其實咁樣將自身經歷寫出嚟已經好大勇氣
仲要演埋
好似要經歷多一次咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞