我應唔應該學React?定係繼續用vanilla javascript + wordpress

68 回覆
5 Like 21 Dislike
無錯啊
所以樓主個答案咪唔洗學, 繼續咁做咪得
佢都接唔到需要用react既客
好多網站係唔洗有user interaction
當做廣告出下banner
最緊要圖靚片吸引
大家覺得咩project 咩use case 應該用react
最用到react 嘅長處
多謝師兄意見,確實覺得自己係賣服務多過賣技術,畢業冇幾耐就開始做freelance ,一做就十幾年,一腳踢反而學到好多解決問題嘅方法而唔係技術,雖然唔勁不過都叫做肯做肯講,身邊又有啲番頭客所以餓唔死咁
啱呀,我有時都係咁覺得自己,不過係識寫少少wordpress 的designer。夾硬做啲web development 嘅嘢。做下做下當左自己web developer 。
呢度好似有d奇怪,上面既巴打focus on react/nextjs 呢類frontend framework 起technical 既層面下會點implement ,然後叫樓主去學

不過技術係點都好都係用黎解決問題,樓主出黎接生意,能夠用Wordpress 寫vanilla js 可以搵到食,其實已經好過呢度唔小人,你話要唔要學多款framework 去幫自己條career path , 學係一件好事黎

正如頭先所講, 技術係用黎解決問題,我覺得要focus 起react 係解決緊d咩問題先,點解d公司傾向用呢d framework , 訓練好問點解呢個mindset 先,如果唔係到時人地間公司用Vue, 你又可能問一次應唔應該學
前幾年努力呃下科技券都發到達啦
呢啲技術寫出嚟嘅code係clean code, readability同reusability唔差
最高層次係share code比其他developer, 令到唔洗下下重寫,團隊整體productivity提高

不過樓主做開1 man band,應該好難明白呢一層
咁都搵到食
就算係一人公司都想自己寫既code易main啲
用得react又要學埋next
Framework 上面再加framework
marketing website main 咩鬼…
多數成個鏟掉重練
name checks out
樓主都係專心做好一個生意人
唔好再揼Code
呢到成有條鳩仔,成日出黎笑人, 有幾十萬生意會比你條Freelance做?? 呢條鳩仔唔知死左未呢???
有時間咪學囉
framework依啲嘢換湯唔換藥 你學得越多 你就發現越多共通嘅concept 就會越學越快

近年真係可以叫做paradigm shift 都要數到由jquery+DOM跳去react
MVC變做reactive MVVM
procedural變做declarative
依家層出不窮嘅frontend framework絕大部份都仲係玩緊reactive MVVM
如果WASM普及到嘅話 或者係下個paradigm shift
咁react嘅發源地instagram 同發揚光大嘅地方facebook 佢哋係有「dataflow極度複雜嘅SPA」依個use case 依個use case又真係值得用unidirectional data flow嚟處理 畢竟react個paradigm都係喺game engine度學返嚟嘅success story
但係如果你個web app唔係複雜嘅SPA 用react小則覺得overkill 大則係paradigm mismatch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞