我應唔應該學React?定係繼續用vanilla javascript + wordpress

68 回覆
5 Like 21 Dislike
HTMX
原來係香港連react都唔識都已經接到job
其實學nextjs已經搞掂啦,vercel原生支援
如果真係要用
用webflow好好多,彈性大好多
不過我覺得熟手既話自己打一定快撚過係依d網頁左執右執
多謝師兄留言,正正係見過呢種講法,於是都真係有走去試過用nextjs,覺得用落成件事搞到複雜左,但又唔係特別好,所以產生疑問,究竟個必要性喺邊。
師兄講中哂我心裡面嘅諗法多謝你
玩下 ok
廢事俾人撚

真係接嚟做
就你諗下啦
應該學assembly
wordpress 同 react都係垃圾
應該話js 都係垃圾 但喺可見嘅未來js 嘅地位睇唔到有動搖嘅跡象
講多少少?
我成日覺得學frontend 好搵笨
Framework 轉得快
但frontend Framework 又唔係咩rocket science
所以學完都易比人/ai replace
我覺得人不在美國,好容易被啲以美國為主嘅tech KOL喺社交媒體吹水嘅hype誤導。要理解返自己個edge喺邊,自己做開啲客係想要乜先決定專注乜tech stack。
我覺得你要學既唔係某個framework
而係concepts / principles
即係MVC做緊乜 SPA又做緊乜
SPA點解又要加返SSR / Hydration
Restful api同埋GraphQL係點call
學左你就會知乜野時候應該用乜野
咁就唔會再問應唔應該學某樣野
Off Topic,
Nextjs 你要預啱有人同你一齊做 或者你又快手
同埋我以前經歷過nextjs upgrade 改完又要睇doc 冇時間
我覺得呢啲framework 好似方便咗 到頭來其實唔係
而家reactjs咗進步咗好多 唔似以前咁 要幾千個lib 先做到要做嘅嘢
例如 仆街冚家剷 redux, thunk, 以前嘅react-router, 呢啲咁嘅冚家剷project我 大大細細 做咗幾廿個
仲要帶住班乜柒都唔識嘅人亂鳩咁寫 當年啲人又唔肯學 當佢jquery咁用
寫撚到啲Application 怪獸咁
作為老鬼,我真係唔明搞咁大堆野,又要睇doc又要build ,點解會有效率左

我自己用Vue cdn,當jQuery 咁用,refresh 頁面即刻試到,git push & pull 番落黎reload 一下即刻deploy 完

咁當然我都唔係整飛機大炮啦,唔需要搞到咁複雜
係Microsoft 終於肯將IE退役
以前寫個好簡單嘅flatmap都要諗點係IE上面加polyfill
用library係必要
呢條水我都想食
啲生意邊到搵返黎 不如專精搵生意 請個fresh grad幫你砌咪算
skill issue
任何一個framework用熟左都可以好有效率

你講得好岩,你整簡單野唔洗咁"複雜"都整到
但唔係所有網站都好似你嘅use case咁簡單,唔洗去到飛機大炮level都可以享受到framework嘅功能嘅

你所講push pull嘅好處只係static website嘅好處,我用vite reat要build都係幾秒嘅事

如果你覺得齋html js+vue cdn可以滿足你嘅需要咁咪ok
但加多少少function應該都會好煩,個人唔建議
其實樓主定位應該係 web designer 多過 developer
巴打 做生意唔係好技術好勁先夠做
出去打工你可能要識好多野
老己做老闆最緊要係有客科水比你就得
呢個就係你既值錢地方

老實講
以呢個 topic 既內容對你估計
你技術野應該只係一知半解程度
但係呢個程度都可以自己做老闆有客比錢你搞 project
足以證明你有基本 phishing, pm, cs 既能力

識做/管理生意好過識寫野
技術野夠用就得 有客買你野先係真正勁
更正返唔係基本
樓主應該係已經有一定程度 phishing, pm, cs 能力先啱
wordpress用得熟 寫下theme/template/plugin放上網賣
好似都係一條財路
其實好多濕鳩公司唔會理
佢r到客搵到食咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞