我應唔應該學React?定係繼續用vanilla javascript + wordpress

68 回覆
5 Like 21 Dislike
新手第一次出post,本人3X歲,自己一人公司,
一直都係用html + css + js 塔 wordpress 做 cms 黎接job做website,
一路做落黎都唔係話冇生意,但有時需要夾出面公司時,就見到好多人用緊React,但自己又唔識

試過學React一排,但發覺要搵一個support到React嘅hosting plan同埋CMS時,個成本好似會比以往用嘅php server hosting plan貴好多,搞搞下最後又做番html + css + js 塔 wordpress 算

想問問其實React嘅優點係咩,如果接嘅job多數係小型嘅event website或公司website,其實需唔需要用到?又有冇啲平嘅方法?

好多野都唔識,唔好意思,多謝各位師兄

一個backend 一個frontend
加埋一齊用都得喇
師兄意思係react frontend + wordpress backend?
React = SPA
最主要好處: 唔使成個page refresh ,用ajax 同backend 交換資料,用 js 淨係manipulate 需要更新嘅地方,用戶體驗好好多
唔洗學
overengineered垃圾
學好現代php好過
react 係frontend野
基本上咩hosting 都support到
建議轉行
你宜家用wp html css都夠搵食,搞react 黎托咩,無野搵黎搞
呢個我都明,我而家唔用react之下雖然都用到Ajax 去換內容唔駛成個page refresh,但啲code係麻煩嘅。只係咁啱我接開的project scope都細,所以都仲handle到。

反而係試過有啲job 用react開左個頭,之後想做個effect搵唔到react 版本的library(得jquery 版本),就kick住左喺度。
唔好意思,我真係唔識。
React可以夾wordpress然後擺響普通hosting?
唔駛一定要用node.is嘅server?
今日夠搵食姐,但我驚過多幾年就冇野do,所以想知多少少出面個世界係點。
學多樣嘢無壞嘅
node.js係build個react project嗰下要姐 ,build完咪Static web page一個,你鍾意點host都得 當static resource就咁擺喺server都得。
夾Wordpress 就睇你有冇整啲api 比frontend
唔洗學
你清好啲concept先喇
frontend backend 都未搞清

咁到搵到食真係偷笑
我兩邊都識, 可唔可以分啲job嚟?
用wix
2024 仲學program 真係等死
你個組合好奇怪
仲有,叫 ChatGPT 做得了
你學得來下年又唔知轉乜 得個知字同玩下算啦
frontend世界轉到快過乜咁
出面公司用react 應該係因為framework本身限左你要跟佢果套黎寫
成team 人一齊dup / 之後要main, 整新feature, pick up 都易上手D
你不如學下點containerized 你d apps ,之後點host 都易好多. 同埋react 你會覺得要花好多時間先學得識 覺得難的話, 你請人做算啦, 你專心去搵生意
其實萬變不離其宗
你接開個啲event website 公司網站,都係睇個樣靚唔靚,個客都唔理你咩技術架啦,就算唔用wp 用wix webflow carrd 其他咪一樣砌到

react 呢啲都唔需要用到,啲frontend framework通常用黎做web app,你本身都唔係行技術路線,又唔係搞咩特別system,追黎都無意思架啦,當你宜家學識左,唔通你又轉去接web app project 咩
為搵食既話,唔應該。FE 轉FE 為搵食就唔好啦,而家仲學黎做乜,啲 dev level 都開始outsource去其他國家啦做爛市,你係熟vanilla 一係就專番vanilla,一係就轉去玩backend / devops 回報率肯定高過轉去玩react
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞