小紅書:為什麼香港人去深圳學車更好!?

257 回覆
31 Like 198 Dislike
大陸6個月喎
個中介識幫你搞啦
考車,地盤,飲食,裝修,的士,小巴,物流

試找出以上行業共通點
你VPN移民?
色盲就唔好學人揸車啦
而家冇得畀錢人抽
純運氣
大陸色盲去醫院睇下醫生就得啦, 只要唔係紅綠色盲就得
深圳堆官係醒既就特事特辦畀香港人學車

佢地又多份油水抽
直接大陸牌可以喺香港揸咪算
換都唔使換
點證明到佢無連續住夠6個月?有人報寸?
澳門咪係
呢啲野通常係自己晒命,跟著人地眼紅去篤你,執法部門去入境處拎資料,到時就一定斷正
老老豆豆 好反感香港班吸血鬼
學個車成皮野
真係要引入大陸人頂爛個市
等班仆街知驚
屌你老母呀
深圳唔加中國係前面
有得不斷重考,點都抵過香港,而且香港咁易過總衰,多馬路炸彈
香港學車要一兩年? 呃on9仔?
完全係好事
係就好
下, 香港唔洗1-2年咩

而家反駁隊唔係香港生活?
大陸個牌聽聞勁撚難考
點解要上去考
大陸好似易考d,路試場又少車,
全部電子監考,個考官得個坐字 唔係佢比分
好似公平好多
下? 一年得啦
一兩年多咗一倍喎
科目一

理論考試,主要考試內容包括駕駛理論基礎、道路安全法規、交通號誌、交通規則等最基本的知識,此外還有部門地方法規。

考試形式為上機考試,共100題,分為單選題及判斷題。滿分100分,90分以上考試過關。

科目二

場地實操考試,又稱小路考,考試內容為倒車入庫、坡道定點停車與起步、直角轉彎、曲線行駛、側方位停車五項(部分地區考核項目已升級為五項以上)。

滿分為100分,80分以上合格。

科目三

為道路駕駛技能考試,又稱大路考,考試內容包括:上車準備、起步、直線行駛、加減檔位操作、變更車道、靠邊停車、直行通過路口、路口左轉彎、路口右轉彎、通過行人穿越道線、通過學校區域、通過公車站、會車、超車、掉頭、燈光模擬等16項駕駛技能。

滿分為100分,90分以上合格。

科目四

即安全文明駕駛常識考試,是駕照考試最後一科。考試內容包括:安全文明駕駛操作要求、惡劣氣象和複雜道路條件下的安全駕駛知識、爆胎等緊急情況下的臨危處置方法以及發生交通事故後的處置知識等。

考試形式為上機考試,滿分100分,共50題,分為單選題及多選題,90分以上合格。
大陸有錄低考試情景 已經吊打
條女正
大陸考換到香港牌
但換唔到英國牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞