小紅書:為什麼香港人去深圳學車更好!?

257 回覆
31 Like 198 Dislike
重考唔駛俾錢
香港駕院重考迫你學多5,6個鐘先肯幫你報,然後要排一年,要重頭熟習
而家考場啲位係5,60年前真係山卡拉嚟
明呀, 就係幾十年都唔轉,
個城市會發展架嘛

培正道運吉署, 拎去起棟樓,
會更有效運用土地資源。
早一兩年單係考完筆試排路試都已經差唔多一年
我上年一月考頭筆試到十二月尾先有得考路試
依到已經一年
仲未計報完名等考筆試個幾個月

同埋1take pass得3成幾人
即係大把人係超過一年先考到

係依家班考牌狗開埋星期六先快返少少
其實咁耐真係大陸考好過,駕院比成皮野,實際揸好少時數,你平日返工又忙,真係好似FAKER咁冥想練習咩
你有無學過架,上番堂過幾個月就考啦,成年,咪撚玩啦,鳩UP佬
香港考路試真係好反智
學車就係無限泊S位同兜試場
有曬考試路線淨係死記死操嗰幾個圈
好多嘢都完全冇做過教過
冇上過highway冇教過睇路牌路況
成個路試都係10分鐘左右
居然咁樣都要排成年
學得嗰少少嘢就算1 take pass都要搞成年幾真係好浪費時間 仲未計個價錢

有心唔會冇快期 我朋友上年肥 日日都有快期
老實講香港學車好多教車師父係教你點PASS個試 成日都係操考試路線 唔係學點揸車
老實講,好多教車師傅唔希望學生一次pass,因為學費租車費太好賺,你fail又要搵佢學多次,成班師傅都好撚熟有晒默契,班師傅共識係至少cap學生兩次水已經係基本
支那同香港相反,最難係筆試。路試唔洗比人捉冇望盲點之類
有研究過 返大陸考係平好多同即日搞掂(電單車 46唔知)
返香港好似要等一年先換到正式牌 文件嘢俾錢佢就可以
有香港身份證就出到idp 但要去英國cap牌嘅細節證明書就唔知點寫
事實喺大陸學車真係好過喺香港
你對比返時間成本,你就知道
大陸學車$3000包晒上堂任上
考試唔使睇教官面色
上堂全部要報時數
俾咗錢你正常每個禮拜上去一次三個月乜撚都得
你每個禮拜上去幾次嘅話,一個月乜撚都得
重考又唔使再俾錢
好過喺香港戇鳩鳩,排期都要等一年
喺大陸考咗你都係等一年,但係起碼你可以喺大陸揸住車先
一年後喺香港運輸署轉做香港牌
再等一年就可以轉國際牌
香港咪中國lo
6個月有
該執照是你在簽發國家或地方居住不少過六個月的期間內的任何一日簽發

除非運輸處想分裂國家,住係香港即係住係中國
下,要排9個月至一年喎,你幾個月可以重考係幾多年前
之前重考中型都要4-5個月
細車仲要好多考好多

其實我覺得第一次考排得耐都ok 呀, 但係重考應該1個月內安排到比人啦
冬天可以著黑絲喎
仲好 出到去歐洲美國唔駛煩
香港個期排太耐 好多人肯比錢 但要排成年幾2年
留名
合併試 三成

單考丙 五成多啲
台灣: 路考試辦迄今只有 66.46%及格率,與場考 90%及格率差異甚鉅,可見場考無法有效考驗學員在真實道路上的各種狀況。

同埋台灣法例要求禮讓路試考生, 想問下噉都叫緊咗?
其實咁做好冇謂 而家學車人數仲係多過教車佬好多 根本唔驚揾唔到下個學生 keep住同一班學生喺手唔見得會賺多咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞