周凱旋基金會捐6000萬 資助全港逾1.5萬名女學生報考明年DSE!

407 回覆
14 Like 126 Dislike
男學生呢?
如果地鐵整個男人用車箱定女人用車箱估會點
Karen 又贏
舉個例子男校收男人,女校收女人,咁樣唔算歧視因為大家都有讀書嘅機會

再講多一次捐錢唔係教育活動,唔通有間女校有獎學金又話佢歧視男人
「團結香港基金」出手未?
個周老太婆咪又係靠比男人屌先上到位
慳返啖氣啦, 投錯胎玩咗hard mode無得怪人
做香港男人先慘
女權自助餐d fd
咁事實上唔影響你考唔考到DSE喎
你要記住睇返條條例個包含任何活動,包括教育,而家嗰個教育活動係DSE,無論男女都可以參加

資助唔係教育活動
我再覆多次#93嘅內容

「其實唔係小唔小氣,係原則嘅問題依家攞到明係寫明剩係for女同學你試吓調返轉有一個基金寫明剩係for男同學,睇吓會點?係赤裸裸嘅歧視

同埋大家都係human,有乜理由一定要其中一方要特別去包容另一方,否則就係有問題?唔講唔知仲以為係印度嘅種姓制度
你到今日都未明女權嘅真義?
中大都有scholarship for women
連登仔個個月入50k
幾時整返個基金俾男同學
問KK園
錢又唔係你手捐俾邊個關你撚事咩?而家唔係政府資助啊

唔通獎學金獎讀書叻嘅人就歧視廢柴?
乳癌基金歧視男人?
睪丸癌基金歧視女人?

老實講,如果有個私人慈善基金淨係捐俾男人我覺得冇問題呀,都唔知你班友有咩好嘈
唔係教育活動,但考DSE係幾乎每一位香港學生都會參加嘅考試人人有份嘅情況下點可能剩係for其中一個性別嘅人?唔唔係歧視會係咩?

你係都要用男校唔收女人或者女校唔收男人根本係就係偷換概念你完全都唔知自己講緊咩
人哋要越權唔係平權
香港政府連呢啲錢都要cut,邊個仲想生仔?
咁你即係認同咗捐錢唔屬於教育活動咁條例都唔包啦

唔通夜場lady’s night又歧視
可唔可去告囯安
煽動仇恨
呢個真喎

都唔明點解屌人捐錢不如屌下政府點解cut咗呢項資助
我覆述返#109嘅說話俾你聽:

「應該只有病理性基金先可以咁二分法,例如子宮頸癌、前列腺癌等等呢啲先可以講明for男定女。

但讀書呢啲都要剩係資助俾男或者女就肯定係歧視啦,根本就不能容忍。」

你用只有嗰一個性別先有嘅基金,去反問係咪唔幫另一個就係歧視,你呢個又係另一個偷換概念。

根本喺一個人人都有權去使用嘅環境之下,仲要再區分邊一邊性別嘅人有資格去獨享嗰一個福利,呢個就係赤裸裸嘅歧視,你根本無從辯駁。
留港男學生又輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞