周凱旋基金會捐6000萬 資助全港逾1.5萬名女學生報考明年DSE!

407 回覆
14 Like 126 Dislike
咁對女性朋友好,對男性朋友差,算唔算性別歧視?
男人去做地盤咪得,讀乜DSE姐,DSE 重中英文證明個考試根本不適合男人架啦。 宜家資助$3300 比女仔更加鼓勵女仔考DSE 咪好。
唔係去佐敦派咩,大龍生?
你只願意同女性性交就已經性別歧視
應該前世係日本皇軍或者納粹德軍
搞番個“賓周凱旋”贊助有賓周既同學
間公司都係老闆
老闆可以override法律?
pin la
拉壟一派打一派嗎?
你呢個係教育
唔係資助喎屌
唔係廢咗好耐
Section 6(1) 男性都applicable
唔捐錢俾男人=歧視男人?
個問題咪就係本身個考試唔係只有女仔去考
講得岩,因為男人自己都唔幫男人,所以女人幫返自己女人有乜問題?
你咪自己整個基金比男人申請咪得。 基金就有權力去選擇幫邊個架啦,例如「警察子女教育信託基金」及「警察教育及福利信託基金」。
學生冇收入,同其他人唔同,呢種價格歧視唔犯法
因為男女廁數目係法例規定,唔係發展商自己定
因為人地唔係從學生能力去決定受助對像,而係成個Project都係支援女性

你未搵個有錢人資助男學生囉
我只係請女仔食飯,咁又無犯法?
咁點解要立法規定呀?
唔係話私人公司自己錢,鐘意點用都得咩?
成個Project都係支援女性<<<<呢個本身已經係歧視啦
因為政府要顧及全港男女嘅生理需要得到妥善解決,而香港人口女多過男。

其實唔止商場,所有建築物嘅男女廁比例都有法例規定。同埋,商場係公眾場所,要符合法例規定;而基金會其實係班有錢人用自己錢做慈善,佢地有自由可以決定將d錢比邊個,唔通你唔比將你d錢比我,我可以告你歧視我?

做人唔好咁On9啦
咁人地個project針對咩人有佢嘅自由,你未自己整個project針對男人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞