Apple Mac 產品行銷團隊高管:MacBook 8GB RAM 已夠用 適合各種應用場景

197 回覆
13 Like 137 Dislike
休狗肯狗呢?
休狗肯狗呢?

由於13年用到而家。8 g ram very ok
我成日用imovie 喎,好ok.
休狗肯狗呢?
上網同文書野實夠,Mac 本身好順
買部Mac反嚟淨係上網同文書野, 用ipad都得啦
聽講m1 8GB ram勉強夠用facetime, number, page同埋keynote,仲要同時間只可以開其中一個,問時開多過兩個app就開始lag

我建議M系 嘅mac
如果文書用途最少要32GB ram或以上
剪片執相大制作就64GB ram或以上
咁樣就最穩陣
佢冇錯

https://www.youtube.com/watch?v=tHX2IkWSgQY
8GB RAM淨係可以同時開40個tabs + 剪片+ coding+ screen recording

文書用途 起碼都要開幾百個tabs + VM + screen recording啦
唔應該問8gb ram夠唔夠用,
應該問既係自己夠唔夠錢用?
唔係,佢係將ram焊接係粒soc到,係可以換。
但係一般人唔會做得到
你個介面順=/= 佢真係可以同步多工
佢肯show 剪片速度先講
Windows 如果得8GB機都唔知開唔開到
所以不如你睇下Windows 16GB機點handle一樣scenario先講

有幾多個質疑嘅人係冇用過Apple silicon Mac
有冇人理解到依家OS嘅memory management有幾複雜 除咗容量外有幾多factors係影響緊你嘅performance

所以如果你冇自己體驗過 都係講經啦 曬氣
嚴格講係SoC同DRAM一齊焊響同一塊substrate上面
M1出咗成三幾年,全世界包括華強北所有人都無成功做到加RAM換RAM
焊嗰part唔難,係之後要認chip同埋firmware等等做唔到

如果只係焊RAM,舊Intel MacBook同埋一部份有焊RAM嘅PC laptop都係一早可以「隨便」焊去換
休狗肯狗呢?
只要出自Apple把口
幾撚荒謬都有人信
m1 macbook air 8GB RAM
external monitor 4k 播片 + 主mon 上網 email 之類冇問題
vm remote 返公司做嘢冇問題
講真比起之前intel +16GB Ram, m1+8GB RAM 真係冇乜出過沙灘波
佢咪就係焊到boot唔到
如果有人做到晨早已經接緊job做,之後個方法就會通天
事實上就就係未發生
休狗肯狗呢?
同感,16gb都係唔夠用,開多少少野都開始lag lag地
仲喺隔離post打緊飛機
休狗肯狗呢?
剪片就3樣野 cpu多工能力>ram>ssd
8g ram搞得掂出面唔會賣緊用amd 64gb ram既套裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞