Apple Mac 產品行銷團隊高管:MacBook 8GB RAM 已夠用 適合各種應用場景

197 回覆
13 Like 137 Dislike
垃圾休狗唔敢入
垃圾休狗唔敢入
exact7ly, 蘋狗最仆街就係 SSD 同 ram 濫收幾千

頭先發然就睇吓有咩食緊resources,見到就醒起哩個post
Mac除咗做development 好似冇乜價值
買過mac book同i mac智商稅
執個相仲慢過打機個部電腦 垃圾勁撚後悔

上網only咪順囉
公道D講Apple 唔係焊死啲RAM
係將D RAM整喺CPU晶片入面
你買左部機番嚟要加RAM 只能夠換CPU

就算你攞去華強北都冇辦法就咁加RAM
夠長氣
做文書野出去坐成日唔駛叉電
咁𨳒你老母隻臭閪係咪8cm都夠?
係嘅我畀錢換機囉
用下常識都知𨳒你老母隻臭閪用16cm點都爽過8cm啦傻閪apple sales
重講8GB RAM夠 用你條8cm𨳒你自己老母啦
返學唔洗叉住電用都屌打windows機
性事傷身 奄左佢就啱
aapl 火牛standby 時都慳電過人
壞卡飛台灣整?

浪費 AL 去台灣?明明可以去日本
鐘意飛邊買就飛邊買囉,唔洗講到咁明呀
休狗肯狗呢?
https://www.youtube.com/watch?v=a8bdMfCh214
有冇人可以試下喺16GB RAM嘅Windows到咁做?
就係因為啲RAM係喺晶片入面
所以Mac嘅RAM efficiency先可以特別高
認真用家體驗屌打windows機
以前一路用開windows部機 2-3個鐘已經電量告急
搞到就算滿電都唔敢隨便開多幾個tab background播youtube
但轉咗 mac 機之後兩個世界 播住youtube做嘢都用到成日起碼 6個鐘以上
十年前又係8gb
佢唔係淨係得16GB RAM
仲用左7GB Swap
(仲要講明not doing anything good to your SSD life)
講到windows唔使swap咁
windows就算畀你16gb ram都好
最終都會superfetch晒啲ram 變返8gb
仲要成日唔識release返啲ram
無論你個nvme幾快都好佢都一樣要superfetch 垃圾到
佢講就啱
MacBook SSD就算chur到恆都可以用5-10年 到舊電壞到未到佢

同埋macOS嘅memory management都唔同玩法
用SWAP又點
你試下搵部Windows/Linux機 開唔開到咁多apps都仲咁順先
休狗肯狗呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞