瑞士行程請教

91 回覆
9 Like 8 Dislike
其實interlaken唔知去黎做咩
直接去brienz / spiez 睇個湖好過
我五湖行下影下,都用左5粒鐘,一半路程仲要趕路mode
Interlaken/grindelwald如果有時間可以考慮用半日去徐尼格觀景台,個人覺得上面嗰景靚過唔少熱門景點,仲望到少女峰
因為飛索個啲以前都玩過 今次得幾日就唔諗住玩
打算影下相行下
咁係咪即係分開兩日好啲
因為我見日照時間都幾長
上Jungfraujoch除非你成世仔未睇過雪,連Local都唔建議上同未上過去玩,巴打有錢唔阻止

強烈建議First,其次可去Schilthorn
的確山路偏窄,歐洲車又大,車速我自覺普遍都快
但最後我發覺自駕真係無撚得輸,一個日睇多人地2倍既景
少女𡶶貴到有啲後悔上
策馬特朱古力山靚好多
去得grindelwald一定要上埋
first好多嘢玩
琉森唔明咁多人話要skip喎
一出火車站望住個天鵝湖
都呆咗幾分鐘啦
交通博物館都好值得去
Pilatus印象當年好多大媽係度漂絲巾
Bern都好正好多嘢睇不過唔順路
日照時間係長但係佢啲纜車收工時間唔係會去到9點你一陣喺山上冇車落嚟就大鑊

我記得我嗰時10點幾上山係真係快步急行到尾班纜車咁落山
同意 去左果頭兩次
少女峰我第一次去已經唔想上去,不過見咁好天就去埋,去完依然覺得唔值
第二次去,旅伴冇去過,但我都唔建議佢去,一齊無上去

去pfingstegg / 落lauterbrunnen / 去brienz搭下紅色上山火車都一定好玩過上少女峰

係咪應該咁樣先啱
我個人認為住Grindelwald 更正,去First ,少女峰更方便。
我都準備去 但5日你去第二度好過啦 趕到
未上過jungfrau但pilatus係睇得幾開心
https://youtube.com/playlist?list=PLtpHy7j-5v8ejs6AXcZHkazATGA9AvTXh&si=l00zdYBB0pKNC83J
建議自己睇呢個台灣YouTuber嘅片睇下有冇邊幾個地方一睇就覺得勁想去跟住度下交通/再上嚟問下啦
其實未去過瑞士的話求其一個地方你都係覺得靚到嘩嘩聲係Zermatt特別值得去其他湖/山基本上你都係靚到唔識分
機票已買
巴打,去瑞士如果想自駕plan行程用googlemap 啲路線準唔準?同埋有冇計過比起搭火車貴幾多
Google map準,但入長隧道車機同電話都收唔到,我已經買左張最強orange sim入長隧道都係收皮。

車費方面,我瑞士揸4日車,Enterprise租mini cooper但最終俾左部Opel我,夠力又慳油,租車時俾多HKD$835可不用full tank還車,overall 油費連租車費HKD$3742。

Sor9無刻意比較搭車定租車邊個貴,揸車就一日玩多兩三個景點完全無問題,呢下我覺得超值曬
如果你好鍾意上山行,行至少3座或以上既山,買full pass應該最抵玩(自覺)
會去zermatt 上gornergrat , grindelwald上first 同 jungfrau,去呢啲景點個幾日係咪唔應該租車,除咗zermatt到grindelwald 個程,其他時間架車都係得個擺字?
同埋有幾日如果暫定住zurich, Luzern 諗緊揸車去rhine fall, Liechtenstein, st Moritz 會唔會方便啲
First我玩唔到一日,由08:30出發玩到14:00,之後食個嘢都可以去埋Iseltwald同Lauterbrunnen,用車極方便,鳩泊無人理

我起初預得個擺字,但最終唔係
同埋一日玩兩座山都幾辛苦,上一座山去平地周圍玩吓,咁樣既好玩又舒服
係,first同jungfrau會分返開2日玩
你覺得瑞士邊啲景點/鎮揸車會好啲
可以去Thunersee圖恩湖遊湖,佢會去到個Spiez castle,周邊個遊艇會好似南法。或者,都係去圖恩湖游水。

揸車可去Lungern龍疆

瀑布鎮之後再上去米倫再上白朗峰

其他地方未去過唔敢答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞