瑞士行程請教

91 回覆
9 Like 8 Dislike
可以睇天氣報告
但係山上嘅天氣變得好快 你就算見到萬里無雲,下一個鐘都有可能啲雲飄返過嚟

少女峰夏天行山好靚
你得5日我其實唔會建議你去城市嘥時間
行下山山水水感受下比樹木綠葉包圍嘅感覺
就算喺其他國家,去埋啲乜q國家公園,啲山同樹都無瑞士咁靚
因為佢哋凍,啲樹生得特別慢特別高特別靚
香港唔會感受到

夏天仲要去湖度游下水體驗下 啲水好清好乾淨
仲有好多鬼妹
,阿婆都會裸泳/裸曬
咁係咪即係Zurich一落機就去左zermatt 先
我覺得係最好
有機會可以揸車,幾過癮
嗰條路我記得中途成部車上架火車然後捐山窿
好搞笑 入咗隧道全程黑蚊蚊唔洗郁又咩都睇唔到
驚左軚揸唔掂
但係我1700先落機 咁樣去zermatt 會唔會好傻
你咪喺Zurich食完飯先去囉
Zurich一粒鐘都行鳩哂
最好你搵下火車站有冇locker比你寄存行李,搭火車上上落落又去啲山區,大件行李好麻煩

加上呢程火車無嘢睇,好悶,朝早係睇風景嘅時候,唔好浪費陽光去搭車
Zurich 機場出Zurich 15分鐘only
好似仲有免費飛拎
我嗰時無行李

不過你上SBB個網睇到資料

Kandersteg嗰個站有得放行李

但我唔知多唔多人會咁做 會唔會爆

我係搭纜車上去,其實上到去都要行一陣先行到去個湖度

你要行山可能再要預早啲

https://www.sbb.ch/en/travel-information/stations/find-station/station.7475.kandersteg.html
Blausee嗰度唔知擺唔擺到行李,你可以email佢哋問,官網睇唔到

同埋搭去Blausee 架巴士好細㗎我記得有個中國人拎住行李上唔到車

我有另一個方法要兜少少路

Zermatt去Kandersteg揀去Spiez方向
喺Spiez放行李
然後Blausee去Interlaken - Grindelwald 中間都會經Spiez

咁就唔洗搬咁多次行李,搭車時間多少少

不過我覺得Zurich穩陣啲 睇下放幾日幾多錢

夏天唔洗帶咁多衫啦hand carry 都夠
Zurich 落機直接改 Bern la
interlaken d 火車都係度轉
一定要去interlaken paragliding,唔去一定後悔
Harder Klum都值得,睇晒兩個湖,官網有package比多幾十蚊港紙纜車+午餐
如果去少女峰朝早去好似平好多,上年暑假去嗰時唔知,覺得太貴冇上,唔知宜家仲有冇
Grindelwald First 推薦cliff walk (如果唔畏高)

個個都話Luzern唔值得去
如果你有時間上Pilatus 個人覺得好撚值得去
坐纜車睇哂成個瑞士中部
靚到嘩嘩聲,遊客相對上又無Jungfrau咁多
成個體驗我覺得仲好過上Jungfrau

https://www.myswitzerland.com/zh-hant/destinations/pilatus/
Skip Lucerne
Day 2直接去Interlaken+Grindelwald+JFJ
Luzern真係唔值得去,除非你想睇垂死獅子石,上鐵力士峰。
Lucerne 上Pilatus 唔係幾好咩?
五日無咩野玩
五湖健行同Gornergrat係咪一日都玩得到
同埋係咪朝早去Gornergrat好啲
Grindelwald 半日 打算咩都唔玩?!
有時間可去 冇時間唔洗特登去
因為Grindelwald堅靚,早一日上去好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞