一支公 川西自駕 四月的雪山盛宴

97 回覆
39 Like 54 Dislike
我四川見到啲人揸車就好守規矩,甚至好過香港。可能因為周圍都係CCTV
城市個d亂鳩咁黎 隧道都任cut
第五日 惠遠寺、墨石公園
離開丹巴後,就進入草原,渣車舒服、安全好多,冇咁大地震威脅。景色亦完全唔同晒。

響草原第一個景點係慧遠寺,寺內充滿濃濃嘅藏族風情。寺廟唔係好大,遊人唔多。我渣咗好耐車,落車行吓,好舒服。

之後就去咗墨石公園。呢度值得一行,啲岩石顏色隨著濕度改變,越濕越黑,好特別嘅自然風光。

黃昏就去新都城住宿。
新都城係比較的鎮(位於川西交通要道),食住選擇都好多。

晚飯方面,我就去咗間比較大間嘅藏式餐廳。住方面,因為係淡季,用$188 租咗間高檔民宿(其實似小型酒店)。我第一次住有地暖嘅房,好正。 之前三晚住宿的地方冇地暖,室內氣溫得12-14度,要著好多衫。

響新都城,明顯睇到內地嘅生活條件提升咗好多。只要你出得起錢,就算去到川西山區,食住都可以唔錯。

用車方面都反映到呢樣。好多內地遊客開 Toyota RAV4, Prado 四驅車。開國產硬派越野車坦克 300 都唔少。好似我咁開房車,反而係比較少。

好靚
我響川西,啲人都係響隧道cut線 。不過,佢哋就隔到好遠先至cut,冇影響到我嘅安全
新都城係 比較*大 的鎮 (位於川西交通要道)

川藏好正
等川藏鐵路全線開通,試一次玩去林芝
正👍🏻
邊度?
第六日 折多山觀景台、康定

玩咗五日,有啲疲倦。見到住宿嘅酒店好舒適,呢一日早上就放慢節奏,當係休息,好遲才起程往下一站 - 康定。
離開新都城,就好快又進入峽谷,再次上落山。途中經過幾個觀景點,其中最多野睇係折多山觀景台。走這條路線就是著名的318國道,由上海接達西藏。上落折多山埡口要經過多個 Z 型髮夾灣。落山時特別刺激,好似打機咁。

在318國道的景點到處都是「318 此生必駕」這口號的標誌。後來,我都買返一頂帽記念吓這個旅程。

折多山觀景台海拔已經是 4298米。我行咗一個小時上到隔離的山峰,又行到索氣。該山峰海拔 4556米,是我是次旅程的最高點。當時有點頭痛,應該是輕微高山反應。我在整個旅程都不需要吸氧氣(當時不少遊客都要吸),可見防高反藥發揮功效(我只在首三天服用,當時已停藥)。

黃昏就去康定巿的新區住宿,選了一間於高樓的民宿,每晚只是$84,居然有地暖,實在喜出望外。從本地人口中得知,這是標配。不知道是新酒店、民宿的標配,還是包括埋民居。
第七日 木格錯景區 - 康定情歌的發源地

根據天氣預報,當天海螺溝天氣不佳,所以我改去康定巿附近嘅木格錯景區。「錯」字在藏文代表湖泊。
景區重點是高山湖泊,聲稱是康定情歌的發源地。這裏的景區車安排跟雙橋溝、海螺溝一樣先將遊客送上最高的景點,然後遊客就向下行/搭景區車玩下面其他景點。
木格錯的景點有湖泊、浸腳溫泉、峽谷、樹林。景區入口有一大型溫泉酒店,當然係另行收費。
這裡的景色不及四姑娘山雙橋溝。不過,用來攝時間都 ok,在峽谷、樹林中散步都好舒服。
玩完木格錯,下午又要開咗長時間車,才能到海螺溝景區前的磨西鎮住宿。

回顧行程安排 -

玩川西小環線有一個很難做到兩全其美的決定。到底順時針玩,還是逆時針玩?這路線最精彩的雪山在一頭一尾,四姑娘山雙橋溝及海螺溝。
我襯著好天氣,行逆時針,先去雙橋溝。它是最精彩的,景色亦多元化,有雪山、峽谷、草坡、河流、小湖。結果,其他後面相似的景點就被雙橋溝比下去。
若果順時針玩,將雙橋溝留到最後,屆時又難控制能否在好天氣的日子進溝看雪山。

第八日 海螺溝

海螺溝不單有地球上同緯度海拔最低的現代冰川(位於海拔2850m處),它又赤裸裸展示了川西地震的威脅。
別以為 2008 汶川大地震已釋放了川西地下各斷層所藏著的能量。
於2022年,海螺溝所處的瀘定縣發生 6.8 級地震。別少看6.8這個級數,該次地震共造成至少93人死亡,另有25人失聯、至少423人受傷。當親身行過川西線,就知道在峽谷裡,地震所引發的山泥傾瀉、落石會有多大殺傷力。
說完沉重的事情,又說下玩樂方面。
海螺溝景區提供了機會,讓遊客從不同角度、距離欣賞冰川。這是川西小環線各景點獨有的。門票收費亦同樣「壯觀」,單是門票、景區車、纜車已經是$360。景區還有森林步道、浸腳溫泉、溪流。可以玩大半天。

下面灰灰、泥色的是冰川

又係由最高處行棧道落去其他景點玩

落到 2800米可以見到冰舌,中間灰灰藍藍的就是 (地球上同緯度海拔最低的現代冰川)

旅遊攻略講,海螺溝每天早上十時多就會起霧,所以早上八時就要入景區看雪山、冰川。
我之前講木格錯的浸腳溫泉、景區入口一間大型溫泉酒店,應該是在海螺溝。搞錯咗。
離開海螺溝,就代表我的川西山區的旅程結束。瀘定縣有高速公路接達,接著我就全程走高速公路,前往廣漢巿三星堆博物館的方向。我中途在雅安巿住宿,將往廣漢巿的路程分開兩日行,避免過勞。
第九日 三星堆博物館

這博物館很熱門,我去當天又臨近清明節假期,所以很多遊客。大家記得要早幾天用微訊預約。

這博物館很值得去。它令我感受到古蜀幾千年前已有一個獨立於中原的偉大文明。這裏藏有世界最大的青銅器文物(青銅樹)、最長的金器文件(金杖)。貌似外星人的巨型青銅面具是最大賣點。

參觀完後,就去番川西小環線的起點 - 都江堰市。

世界最大的青銅器文物(青銅樹)

世界最長的金器文件(金杖)

貌似外星人的巨型青銅面具
第十日 青城山

當日剛好是清明節正日,都江堰上午有「放水儀式」,暫停開放,於是我就去了青城山參觀。

青城山是道教勝地, 但是我不是道教徒,亦對道教沒有什麼認識。對我來說,這些道觀跟我在香港、華南見的分別不大,所以這裡的趣味遠不及三星堆。青城山的自然風光唔錯,但跟華南的亦分別不大。我都費事俾大家睇相。

第十一日 回港

本想先參觀完都江堰,才去機場。可惜,遊人太多,找停車位也花了不少時間,只好取消有關參觀。幸好用微訊取消預約,可以退款。

回到機場一嗨租車公司還車很順利。
完成十幾年來第一篇油雞
喺連登好少睇到大陸遊記 幾有趣 支持!
岩岩響連登見到有三、四篇好正既西藏油雞, 所以襯吓熱鬧出川西自駕
油費total幾多?

海螺溝地震完個景差好遠
我諗係季節因素影響多D。
你幾多月去?當時山上氣溫幾多?
我冇計.
按里數估 - 全程1400公里,當 8L/100公里, $8/L
14*8*8=$896
屌你老母死返去香討喇
比香港平太多
不過下次可以試下電動車
聽講喺大陸揸電車仲可以將油費減2/3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞