一支公 川西自駕 四月的雪山盛宴

97 回覆
39 Like 54 Dislike
返咗香港啦
我響途中遇到一對廣州嘅退休夫婦,揸自己架車,由廣州玩到上嚟四川
今次冇去咁遠。下次啦
一嗨租車係幾好
上次返鄉下租左架rav4, 幾好揸
lm
你呢架軒逸有冇後泊鏡
上個月去咗峨眉山
下次都諗住試吓自駕去川西
想去睇貢嘎 四姑娘山
lm當睇攻略

但係冇雷達
我租架rav4又係咁
若果唔係佛教徒,或者對佛教好有興趣,峨嵋山冇乜好睇。我去過
樂山大佛過癮好多
行咗其中一段
我全程冇騎馬,又冇買氧氣嚟吸。隻防高山反應嘅藥都幾有效
墨石公園d 土撥鼠好過癮
我唔知嗰度有土撥鼠撥
第二日 汶川映秀鎮地震遺址 + 前往姑娘山鎮
我在民宿附近吃食咗幾蚊嘅早餐。

接著,我就往四姑娘山方向走。我跳過咗都江堰、青城山,留番旅途尾段再回來玩,因為它們是在平原上,易玩好多,亦不是是次重點。
我主要面對的挑戰在山區駕駛、高原反應。若果在途中遇到有什麼阻滯,我可以利用尾段這兩天處理。
我中途去 汶川映秀鎮地震遺址 參觀。這地方值得去,不過這是不是開心的事,所以我沒有拍照。網上找一些給大家看。

去到映秀鎮,就知道為什麼當年會死掉 ⅓ 人口。其實離開都江堰後,至塔公草原前,沿途全都是峽谷。就算平時,久唔久就有落石、山泥傾瀉。遇有大地震,就有機會被活埋、被落石扑中。
而四川、西藏、雲南、日本、台灣、 Nepal 等凡有大山的地方都是地震帶,因為有強烈的造山運動才有高山。
亦因此,我這次旅行帶了二千多元現金,以備不時之需,雖則結果一毫子現金都沒有用過。
這是之後去的丹巴峽谷. 斜坡有60-70度. 其實仲有D係80-90度既, 只係冇機會影相。

往四姑娘山途中,要爬升很高,才去到巴朗山隧道。爬升途中居然見到雪,間中還見到雪山!前一天我在香港時,氣溫是28-30度時,估唔到咁快就見到雪,真係有驚喜。
後來,從其他遊客口中得知巴朗山隧道附近有一個觀景台,可以看到蜀山之王 - 貢嗄山。可惜,我途經時天氣很差,有雪、大霧,要經常打死火燈行車,結果什麼都看不到。
以後有機會再去的話,要挑晴天才走那一條路。

下圖為四姑娘山鎮住的民宿,有室內溫室花園。晚上試吓氂牛鍋,被迫叫二人餐 ,味道一般。
最煩係個經理,烚熟狗頭咁樣黎搵我好幾次,問吓食物係咪ok、要我俾吓意見。我黎消費,仲要我應酬佢

第三日 四姑娘山景區 雙橋溝
路線是由一開始就搭景區車,上到最高點紅杉林,然後就乘搭景區車/行路向下,在景區內逐個景點 (停車點) 玩 。
我選擇沿棧道一直行落去第三個乘車點 (由最頂開始計) 。由於係夾啱晴天才去景區,這兩、 三小時360度被靚靚雪山包住,真係好合皮。
我在大約早上九點幾上到紅杉林,當時周圍還有不少雪,很有冬天的感覺。由於棧道保養得很好,棧道基本上是沿著山谷向下走,離馬路也不遠,不易迷路。我也着了冰爪,所以行得很輕鬆。
這裏景色多樣化,有雪山、河流、小湖泊(海子)、草坡、佛塔、瑪尼堆。除入搭景區車初段會經過 deep V 山谷外,雙橋溝是一個較開闊的山谷,是四姑娘山景區的精華 (跟四姑娘山長坪溝首 2.5小時步程比較)。若果時間緊迫的人,可以只玩雙橋溝。這裏也很易玩,體力不佳/懶的人可以全程搭景區車去各停車點附近玩。

左馱車第一次渣? 會唔會好唔慣?
我出去食野唔好簡牛,一定魚/雞就唔會伏
出入四姑娘山條山路有似會結冰
自己入好勇
其實揸上去左右差唔多 但大陸d人cut線既超近距離cut同埋冇乜人打燈
響海外渣過三次
渣一、兩小時就會習慣
無車嘅時候,先至易入錯線 。有車就跟㔤尾,容易啲
出發前要睇片,認識吓內地交通規則
我去果陣冇
成日有路牌提人小心暗冰
中国不了
遲d 應該會試下渣,不過係土耳其一個人獨遊係cappadocia 租一日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞