毒L遊日本—東京仙台福島

71 回覆
25 Like 7 Dislike
福島會津會唔會去睇只見線
留名
有去
留名
仙台正呀
Day3 12/1

特登早啲去麥當勞食早餐

京成停電 不過本身都係咁迫

朝早去乃木神社

乃木神社

御守一定係紫色

同埋絵馬

畢咗業喇

跟住沿住乃木坂行吓

行咗去新國立美術館
你的名字入面瀧約會嘅地方

跟住就返乃木坂站搭車去第二度
Day 3 續

尋日唔夠喉 再去羽田整影飛機

Lunch係cuud 嘅咖喱烏冬(甘口、トマト)加雪糕

Air Do JA607A Pokémon

JAL JA15XJ One World

Solased Air JA803X Pokémon

JAL JA249J

ANA JA614A Star Alliance

JAL JA607J

夜晚係居酒屋食串燒

見平就買咗 最後覺得麻麻哋

是日甜品
樓主加速
Day 4 13/1

早餐係肉包同埋士多啤梨奶

去橫濱睇高達 坐中京急2100

轉Bayside Blue去山下
架巴士慢慢行 唔係好多人搭
叫做體驗吓國產掛接

見到咁大隻高達郁緊係幾震撼嘅

走嘅時候見到有個市集
士多啤梨只係980羊 又香又甜又大粒
開心過尋日包奈良

之後去中華街搭車去池袋

去池袋搵咗間迴轉壽司食
Menu都幾多嘢揀
馬肉鯨魚肉河豚呢啲都有得食

Sunshine city嘅wakuwaku park

啲圖係幾靚嘅

另外有啲場景

同埋佢有啲簡單嘅game
不過整體上都係冇乜特別 唔係太吸引

跟住夜晚再去第二個地方
Day4 續

跟住搭車去押上影skytree

去到就開始落雪 凍到傻

返去新宿嗰邊行吓

中央線𨍭銀座線返淺草

搵咗間拉麵食 碳水配碳水
飽得滯 甜品都冇買

聽日開始北上 冇得再睇呢個景喇
Day 5 14/1

出發去福島 Join咗Real Fukushima 嘅Standard tour

晏咗起身 要搭的士去上野 咁就900羊

搭 E657 ひたち去浪江

早餐喺燒賣便當
有五粒燒賣 豆腐 玉子燒 魚餅

沿着太平洋北上

搭咗三個幾鐘特急 浪江到着

今次個tour仲有一對意大利夫婦參加
導遊首先講咗有關核電廠同埋311嘅Fact同資料
同埋俾咗個輻射檢測儀
個tour嘅交通會係七人車

講完啲基本資料就去咗食嘢先
樓豬係咪去完一日就post一次
Day 5續

食飯嘅地方係浪江休息站

隔離有福利蛋公園 福利蛋已經係福島嘅吉祥物

面有幾間舖頭 有酒鋪同陶瓷鋪 都係地震前喺呢邊嘅舖頭 而家返返嚟 仲有賣各縣Pokémon 商品同埋有無印

買咗包士多

午餐係B級炒麵+海鮮丼
食飯呢邊都幾多人 可能因為星期日 啲位都坐咗8成 好多一家大細 等咗差唔多半個鐘先有
導遊都有話而家呢個area嘅人流中心係呢度

福島奶同布甸
個布甸好香好好食😭
想問士多啤梨練乳甜唔甜
我覺得同普通士多啤梨奶差唔多
包士多啤梨勁貴,可能好高級 出面超市あまおう都係500-700一包
樓主你係topic話你去核電廠tour一定會多啲人入嚟
あまおう始終叫做大量種 係平啲嘅
今次買好多果園嗰啲都係大概1000
機場再貴少少 都差唔多
下次可以加返
核電廠嗰個tour就唔到時間
今次只係去咗Recover area
咁又係,係希望其他貴啲品種係好食啲
以前食過淡雪,好貴但的確好味過甜王
Day 5 續

首先揸車去以前嘅陶瓷村 去到附近可以落車行吓 入邊仲係停留喺2011年

附近都係有啲屋 都係未清理嘅

有啲貨車喺度慢慢清理緊 之後上返車 揸車行吓附近會經過歸還困難區

途中會見到 福島嘅加氫站 隔離喺Toyota Mirai
另外有唔少太陽能板 福島縣會慢慢用更加多嘅清潔能源
不過同時喺311之後 東京電力唔可以再用福島核電廠為東京供電 所以東京其實係用多咗好多化石燃料

一袋袋嘅係泥土嚟 311之後成個區域嘅泥土表層受到污染 政府就係將面嗰浸嘅泥土全部remove 去消除輻射

遠望核電廠 其實有tour係可以入去嘅 不過今次就唔到時間

之後架車去咗一個檢查站 所有人落車檢查鞋底嘅輻射
呢個係以前嘅強制措施 而家就係optional嘅

雙葉消防局 個鐘仲停留喺地震嘅一刻 地震之後停電 入邊嘅消防員就搵車撞開道閘出嚟

請戶小學校 可以俾大家參觀嘅遺跡
地震嘅時候 老師果斷帶學生去山上面避難 全校師生都平安

學校整體建築喺地震裏邊其實冇冧到 反而海嘯嘅破壞

永遠停留喺海嘯嘅一刻

2樓有得睇片 同埋有個黑板寫咗大家嘅打氣說話

之後上咗防波堤嗰度 望出去就係太平洋
望住個海諗起radwimps嘅2+0+2+1+3+1+1= 10 years 10 songs

去完小學之後再揸車去傅承館
Day5 續

一路揸車過去會見到好幾幢廢棄建築 有護士學校醫院

一個相對新嘅project 搵返當地學生喺度種花

傳承館同埋隔離有個社區中心

入面好多資料同埋實物 有啲真係睇到幾sad
可惜今次tour時間唔夠 如果唔係絕對值得返一個下晝喺度

之後去咗社區中心同兩個經歷過311 而家返咗嚟雙葉呢邊住嘅老人家傾偈 導遊會幫手翻譯

了解咗更加多當日發生嘅事 疏散嘅過程
固然311破壞咗成個社區 而家都係得大概10%嘅人口返返嚟呢個area 但係其實都幾複雜
本身呢個地區嘅經濟中心就係核電廠 唔少當地人喺度做嘢 而東電都有起返啲學校 社區設施
有種核電廠嚟咗 建立咗好多嘢 核電廠冇咗 所有嘢都冇晒嘅感覺
有機會都想去多次災區望下
上次join 團唔夠時間
武肺前都join過Real Fukushima嘅tour
個時連條JR仲未通晒
當時我地係同一個九十幾歲嘅伯伯傾計

佢講返當時撤離後去投靠佢兄弟
寄人籬下畀佢兄弟嘅屋企人歧視白眼

又講返當地好多後生嘅都揀留喺城市
得老年人自己一兩個咁返嚟
後生嘅想搵個好啲嘅環境搵食同俾仔女成長
老人家就覺得呢到係我嘅家園我嘅根想返嚟
仔女同啲孫就過年先一年返嚟探佢一次
聽得出佢對呢個現實嘅明白同無奈

當時伯伯仲好精靈好好中氣
有睇新聞又知道香港喺邊到
就連我地走個時佢都堅持企喺門口送客
過咗好幾年唔知佢宜家點呢
咁大年紀都可能已經歸老啦
今次兩個老人家應該都係大概70、80歲

呢邊人口應該係以前嘅10%
始終冇乜經濟活動 政府又賠咗好多錢 有啲人可以喺東京嗰邊買樓 同埋有啲人又適應咗新嘅生活 真係感情好強烈先至會返嚟
今次個伯伯都話返咗嚟 見返班朋友返到屋企乜都好 唯一唔好唔係老婆仔女唔肯跟嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞