毒L遊日本—東京仙台福島

71 回覆
25 Like 7 Dislike
第一次寫遊記 有咩請多多包含

今次去咗12日

Day1-4 東京
Day5 福島 (雙葉嗰邊)
Day6-8 仙台
Day9-10 會津
Day11-12 東京

除咗普通食嘢玩之外 仲會講多少少動漫飛機鐵路嘢
Lm舊年去過福島其實幾舒服
Day 1 10/1/2024

今次搭JL736飛東京成田
用緊sky suite艙嘅JA844J

嗰日delay咗大概25分鐘 所以派咗一次飲品

嗰餐有
鴨胸背殼粉沙律 玉子燒
三文魚肉碎蛋飯
水果 雪糕
揀咗麵豉湯

之後仲要咗杯日航限定果汁 sky time

程機坐得機舒服 legroom好夠 boarding嘅時候已經有枕頭同blanket
唯一係IFE差d 選擇唔多 仲要有啲係得日文/英文字幕

遲咗少少 但順利到成田

攞完行李第一件事買咗包士多啤梨食 香同甜
留名
LM

$1200已經高級野黎
lm
Lm
啱啱去完盛岡仙台
真係好正
搭新幹線可以即日來回東京買名牌都得
都真
好似係呢個trip裏面最貴嗰包
但係食得幾開心
有冇話唔夠膽去食門面靚店..?
會唔會帶notebook 去呢?
係咪用東北pass?
我三月去咗仙台同青森
有間食牛舌
車站賣晒廣告
都唔錯
Day 1 10/1

落機之後就搭巴士去東迪
本身想成日去 但係安排唔到時間
惟有半日都照殺

去到先知冇得現場買飛 搞咗一輪唔得

最尾閘口職員幫手搵人開counter賣飛比我
不過就得全日飛

佢仲比咗支旗我

搞咗一排先入到嚟

唔係玩咗好多ride 其中一個係Tower of Terror跳樓機

東迪啲goods又靚又抵
呢隻2200羊 港迪差唔多嘅應該$199

搭返Resort line 返舞浜
有個位放咗個 cab 同 d 相

搭車返淺草
攞住個篋轉車行到傻 幾個站都得樓梯

酒店就正正常常 book嘅時候見到有個天台望到sky tree就book咗

夜晚就松屋

再加是日甜品
明治💕
都係tabelog 搵附近
冇特別搵
冇用pass 就唔到5日內來回仙台/福島
巴打JAL 機票幾錢
大概4400
Day2 11/1

第二日出發 路過雷門寺

Skytree 同 Asahi大樓

是日早餐 飯團好正
今日朝早去JAL Hangar Tour
行去淺草搭淺草線先 朝早返工時間就預咗多人

行去浜松町搭monorail
有好大幅JAL A350-1000嘅廣告

攞QR code入場 嗰時都要排waiting先入到

Waiting room一望出去就係飛機

跟住會播條片簡介吓 講吓啲注意事項

跟住喺室內展覽部份

買咗個斜孭袋 對坐席生地冇抵抗力

今日有差唔多10個外國人 所以有英文tour
JAL羽田有2個hangar 1個daily check 1個大check

大check緊嘅係國內線767-300ER JA656J

角落頭有架747模型

另一個hangar 係787-9 JA882J

導遊除咗講hangar 入面嘅嘢
仲會介紹出邊經過嘅機 咩航空公司咩機型號

JTA JA06RK さくらジンベエ

JAL JA615J Disney100th

JAL 777-300ER JA737J

Skymark JA73AB Pikachu Jet

仲有嗰時未投入服務嘅A350-1000

Hangar睇飛機真係好近 同埋咁啱有幾架花機
值得再去嘅

個tour去到呢度就完喇
巴打,post JAL 見學嘅相,要比JAL approve先post得喎
嗰時都有問
話可以就咁擺SNS的
除咗有啲位唔可以影相
Day 2 續

去完jal見學之後去迪士尼
本身想喺機場搭巴士去 但係要一個鐘頭之後先有位
最尾都係monorail》臨海線》京葉線

40周年嘅城堡

Lunch 就紅心皇后餐廳 裝修幾靚嘢食正正常常
2520羊 景點嚟講都唔算貴

打卡位

900羊嘅火雞髀

Night parade啲車又多又靚 香港幾時先有返大規模Parade

煙花就真係麻麻

200 羊生茶 香港嘅$35可樂

臨走影咗陣巴士

返到淺草都10點幾 求其搵咗間拉麵食
拉麵有一片叉燒 一隻蛋
餃子五隻 入邊得菜

是日甜品+いちごミルク
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞