有冇人放養隻龜通屋走?

85 回覆
10 Like 3 Dislike
唔好教佢啦,你養咗廿年先同佢講啦唔係你都未夠資格,人哋好有經驗o架
我隻紅腿成日一路行一路痾
返到屋企成地都係
陸龜好難搞
一係你唔係屋企個時唔好俾佢四圍行
濾水用邊隻?
你老豆老母養到你幾廿歲你都未死呀
你睇下你?你老豆老母叫做好識養呀?
https://int.ferplast.com/collections/aquarium-and-fish-tank-equipments/products/blumodular-3

我用呢隻, 橫放, 20-30CM 水龜先得, 太細隻龜水位唔夠高用
呢隻金魚街有賣
濾綿冇用哂, 佢隻活性炭綿麻麻, 所以3個倉, 我基中一個係放活性炭

3個倉排法
水揼- 1倉(半件原裝活性炭綿 + 小包活性炭) - 2倉(生物濾材) - 3倉(原裝濾綿)

用呢隻養魚用嘅濾水器濾倉夠大, 水揼夠力, 定期落硝化菌同清洗3倉濾綿就好夠, 1-2個月先換一次水都得

硝化菌一定要養, 好幫到手
想懶啲唔使成日換水就最好用啲滴漏盒+水揼啦
滴漏盒最好買三層,齊哂濾綿/生化綿/陶瓷濾材等等
水揼就睇你有幾多水就買幾大流,我自己用緊 NEWA 呢隻牌子
基本上我就兩星期換一次水,每 1-2 日就加水
一個月就大洗一次 (水揼/水管/濾盒)
懶人必備,咁就可以打造一個清澈嘅龜缸又可以觀賞用
我養緊三隻龜啲屎太多,兩星期就要換水一次,不過都好過之前兩日換一次嘅頻率
我兩隻, 分缸養, 一洗野就
早晚浸一次10-20分鐘 比佢屙屎屙尿, 如果屋企有人就下晝就侵埋
就算你放埋出廳 佢都會自己返廁所
習性系水棲,出期離水對健康或者外殼唔係咁好
但乾養都長命嘅巴西龜都大有龜在

唔棄養已經好好
我隻陸龜會食垃圾
聽人講話陸龜鐘意食廁紙

上手業主移民 棄養4隻巴西龜
結果唔忍心 決定收養佢地
上年撿左個大魚缸 等佢地可以暢泳
每年都愈來愈大隻
Q
下面個動作係咪求偶?
好鍾意見到啲龜曬燈曬太陽時伸直對腳的梳乎樣
你啲龜好C服
想睇圖好搞笑
懶人係直接放係廁所養 沖涼順便換埋水
不過沖涼會比佢追住咬腳指

之前養陸龜
平時o係屋企都通屋走
見到陌生人黎就識走埋牆角縮入龜殼成日都唔走出黎
好Q 會驚人
我嗰隻唔驚人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞