有冇人放養隻龜通屋走?

85 回覆
10 Like 3 Dislike
係咪每晚三隻輪流浸水呢?大唔大工程?
通常食嘢並屙完後、訓覺時先放入水

其他時候都隨屋爬

放出嚟即刻匿在凳底床底
我隻草又係成日追人跑,又會咬腳趾
草好似比較鍾意同人互動
好彩佢淨係追住我其中一位屋企人
唔會追住我,比佢咬到其實都痛
主人都咬咁顛
只可以用癲佬黎形容
跑得又快啲貓都怕左佢
公屋仔
應該係問我?老實講都養咗十年八年已經唔係好記得,大概係以前睇到佢痾就會即時捉佢返廁所,久而久之佢明要喺邊度痾掛,但依家通常都喺水度痾所以我都唔肯定係咪教到佢識定天性嚟
呢個係因為佢哋已經好大隻,兩隻同時入晒個箱會好逼,所以左邊嗰隻通常會讓右邊浸水自己出出面
我都想換個大啲嘅箱,依家咁已經卡咗羊半邊廁所門,再大入唔到廁所,同埋呢啲儲物箱好難搵到啱size,公屋仔空間有限
多謝分享,你個隻都幾醒,認到人嗎?
隻龜有靈性,識得係某個位屙屎,每日周屋行,每晚7-8點就瞓覺,定時定候出嚟食嘢。鍾意食忌廉蛋糕
又會呻其他龜既醋,不過早幾年腎病去咗了
可摸耳講下自由出入水箱個設計係點
我都想整
應該天性
所以急尿會跟住人,你察覺唔到佢會瀨,之後匿埋
我嗰隻都係咁
做多d功課先講嘢 巴西龜係水龜嚟
冇錯... 仲有人養龜唔識分....

要水養, 水要過背, 要濾水, 有曬台曬UV燈

我有落硝化菌都要個幾兩個月換一次水, 同清濾水器

呢D 基本都俾唔到唔好養...
應該都識認,老母煮飯會追住拎嘢食,老母會俾啲肉碎呀,菜呀俾佢,佢就會叼住返廁所開餐
日本城收納箱
其實都係,自然環境佢哋都係直接水度痾,所以會周圍痾就要諗下係咪佢返水池到有困難
養左一隻珍珠龜同一隻草龜十幾年
一直都係放養
早兩年兩隻都走晒
傷心左好耐
兩隻都好有靈性 識自己去廁所 又會跟人走
好掛住佢哋
上兩個水位太低
下面又太高上唔到
呢種desgin有好多廠出,慢慢揀啱自己用嘅款就ok
始終係量產嘅嘢總會有不足之處,都無計,我都想整個亞馬遜森林俾佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞