有冇人放養隻龜通屋走?

93 回覆
15 Like 3 Dislike
屋企有隻25-30cm大巴西,之前都係係水箱養,最近想試下俾佢入廁所住 係咪要每晚同佢浸水?要浸幾耐?

有冇方法整個水箱俾佢自出自入呢?求教
整條ramp俾佢自己爬入箱有冇得諗

我呢2隻放養
巴西龜邊洗長期浸水
長期浸個殼好易生野 特別D水唔係長期濾住
要好似貓狗咁搵個位放竇 紫外光燈個D 俾佢曬下先得
咁都俾你養到25-30CM 真係辛苦生存
巴西龜水龜黎喎,長期無水會有問題
長期浸個龜殼會起孱 要放D野係水到俾佢上水 D水又要長期濾住
個竇曬唔到太陽 要放太陽燈 唔係個殼又係有問題
養左3隻成20年 小學養到依家 由細個唔識養 養到D殼飛起哂 到依家平返得小小飛起後遺症
係唔係啊?我嗰二隻長期三年長期係水浸住。啲啲殼完整整又靚。
巴西要浸水
唔可以完全乾養
我屋企嗰隻一定要水入面先食到嘢同痾得出屎尿
可以日頭放養曬太陽
夜晚浸返水
仲細 換甲換得快咪冇事
再大D 唔曬下/食紅蘿蔔 換甲慢就會腐甲 真菌感染 有D白色一塊塊 好難好到時要放藥水博佢頂得住
你接受到成屋都係屎就得
聽講有d識返入水先柯
水龜長期唔浸水會反甲

由一開始就通屋養,養成一顆自由嘅心,成日跑到隔離屋玩,搞到全層都識我

廁所有個水箱俾佢哋自由出入,佢哋好乖基本上都識喺廁所先去大細

我估佢哋都住得開心嘅
整得好好啊 你廁所都有返咁上下大
請教點訓練大小便
請教點訓練大小便 X2
呢位師兄唔識嘢唔係扮,澤龜先係要喺水養,唔識都唔好教壞人
你左邊隻巴西咪反反哋甲囉
佢哋好識性

巴西龜係粗養,你養到反哂甲唔死唔代表你得好養得掂
佢哋係要水,但唔係長浸

就算係個水到,都要有地方比佢爬上岸離開個水

太陽重要過水

一講到水,就要夠大夠漏水,唔係就要日日換水
佢哋啲屎極臭
我講水養,但唔係唔畀曬台佢哋嘅
無太陽可以改用曬燈,只不過照嘅時間會耐啲
我覺得濾水呢啲嘢就貴有貴玩,唔想咁貴咪勤力啲換水囉
你養到20年未死再黎講啦
講到咁白都話唔識養 寫撚住唔係長浸水 又話人講唔洗水 ON撚鳩
隻草龜放養,一日比佢浸一次同時餵食
局屎多數識去廁所地下屙
但有時都會唔小心賴屎
最煩係追住人黎跑,成日唔小心踩到佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞