有冇人裸辭後半年仲未搵到工(9)

999 回覆
16 Like 2 Dislike
agent 好垃圾,少有好agent
無內部人事部既部門,又想慳時間既公司,就外判HR 請人,間公司好得去邊,咁仲意外判不如交比AI
今日有個戇鳩agent同我叫價少7k都夠膽打嚟
食屎屙飯
睇下啲agent 公司主要income 就知一定要壓低你人工先食到大浪,唔同一般公司比唔到你係唔夠bugget
做邊行 點解唔搵part time
同埋entry文職應該未去到好難搵
頂,即係你啱啱多個master
仲要減人工?
咩玩法?
我讀緊degree 咋喎
係咪記錯其他人
我近兩份工 最後offer都仲高過我propose嘅價
咁正
羨慕
巴打好西利
可唔可以教下我?
屎忽癢, 去望同樣嘅Senior職位, 係外國嘅要求係點樣
我屌, 人地外國公司啲要求好簡單
唔會好似香港咁又要識依樣個樣
同一大堆唔知用唔用得著嘅software
又咁講,外國搵工個文化又好唔同
又coffee chat 又referral 咁
唔識人,你份cv 分分鐘冇人睇
你讀緊master ar ma
我冇認錯
香港環境競爭本身就激烈
d 員工冇返咁上下競爭力
間公司就自然冇競爭力
執左笠唔通你會同情佢咩
冇誤會,邊有佣係個員工出架
認錯咗
Marketing 要打code架咩咁癲
乜依家香港啲公司又好有「競爭力」咩
近年有幾多間港資已經成為大型國際公司

好似我上面個例子, 一個Junior要做5個唔同職位範疇嘅野
而個Junior得雞碎嘅人工
咁有競爭力嘅公司亦要屈係工廈入面, 租個700尺唔夠嘅單位

新加坡依家仲要推4天工作, 唔學下香港啲6天工作
今次班坡仔仲唔冚坡鏟
只係個間公司閪啫
連請多個專業嘅人都唔肯
咪就係因為冇
所以先要請多d 好員工增加競爭力囉
最終結果只有兩個囉
1, 個超級員工會俾間閪公司磨到滑哂牙
唔會令公司蝕錢, 但亦唔會幫公司賺錢

2, 個超級員工直接跳船, 然後間公司繼續搵
最後間公司質素會越黎越低, 大家一齊等執
你睇佢個口吻
就知佢係果d 乜柒都唔識
但又覺得懷才不遇
唔想做咁多野「益公司」
自然乜都做唔好、乜都做唔長果d 廢柴黎啦
um...我唔知啦
至少我覺得entry level
要求唔高既文職未到好難搵先
再上高啲可能難少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞